Prostreno.cz

Při dietě se rozhodně nevzdávejte banánů

Že když je banán sladký, automaticky z něj přiberete na váze? Právě naopak. Prodlouží pocit sytosti a předejte pozdějšímu přejídání. A ještě vám dodá energii, která se vám při cvičení bude hodit!

Banány jsou zdravým doplňkem vyvážené stravy, protože tělu poskytují celou řadu důležitých živin. Vzhledem k tomu, že bývají přirozeně sladké, mnoho lidí se domnívá, že v dietním jídelníčku nemají co dělat. Je tomu ale opravdu tak? Vůbec ne. Přestože jejich konzumace přímo nevede k výrazné ztrátě nadbytečných kil, pořád platí, že vlastnosti těchto plodů pomáhají zvládnout chutě k jídlu, nahradit zpracované sacharidy a omezit problémy se zažíváním. Při hubnutí tedy rozhodně nejsou tabu! Užijete si i vy jejich výhody?

Pocit sytosti k nezaplacení

Banány jsou vynikajícím zdrojem vlákniny. Jeden středně velký kus obsahuje okolo tří gramů, což není málo. Četné vědecké studie potvrzují, že přímá souvislost mezi příjmem vlákniny a menší tělesnou hmotností skutečně existuje. Nedávný americký výzkum dokonce prokázal, že když člověk konzumuje o 14 gramů vlákniny více oproti běžnému dennímu průměru, ztratí během čtyř měsíců dva kilogramy. Je to proto, že tato složka potravy stabilizuje hladinu cukru v krvi, čímž prodlužuje pocit sytosti a zabraňuje přejídání. Podobný efekt má i další složka v tomto ovoci.

Přítel zvaný škrob

Exotické drahokamy platí i za štědré zprostředkovatele rezistentního škrobu. To je uhlohydrát, který se v tenkém střevě nerozkládá právě snadno. Prochází tedy do střeva tlustého, kde kvasí a stimuluje růst prospěšných bakterií. U toho snižuje chutě k jídlu a zlepšuje citlivost na inzulin.

Dávka energie, která podpoří efektivitu cvičení

Pokud sníte jeden banán, máte postaráno o zhruba 8 procent denní doporučené dávky hořčíku. Tento minerál je naprosto nezbytný pro výrobu využitelné energie, stejně jako pro funkce nervového systému a regulaci krevního tlaku. Sladký tropický poklad vám tedy dobije baterky a zvýší vytrvalost, zatímco uklidní vyšponované nervy. Zároveň posílí kosti a podpoří činnost ledvin.

Zdroje: 1mhealthtips.com, medicalnewstoday.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat