Prostreno.cz

Potraviny pro opravdu svěží dech

Halitóza neboli nepříjemný zápach z úst rozhodně není něco, díky čemuž byste na schůzce extra „zabodovali“. Naštěstí je tu jablko, probiotický jogurt nebo petrželka s bazalkou. To jsou ty správné zbraně, jež vás tohoto problému mohou zbavit!

Ať už máte před sebou první rande, nebo důležitý pracovní pohovor, jistě chcete udělat ten nejlepší možný dojem. Co by ho mohlo pěkně pokazit? Kromě neupraveného vzhledu i špatný dech, který je vizitkou bakterií v ústech, jejichž sloučeniny bývají odpovědné za nepříjemný zápach. Tak jistě, že se všechno dá „zakamuflovat“ mentolovou žvýkačkou, ale třeba právě při tom pohovoru není úplně vhodná, nemyslíte? Náhradním a spolehlivým řešením mohou být tyto potraviny, které si před významnou životní chvílí dopřejete.

Šťavnaté jablko jako pomocník 

Říká se, že kdo sní jedno jablko denně, ten služby lékaře nebude potřebovat. Takhle jednoduché to asi nebude, ovšem pořád platí, že je toto kulaté ovoce velkým přítelem dentální hygieny. Americká studie publikovaná v magazínu Journal of Food Science naznačuje, že dokáže zneutralizovat i pach pocházející ze syrového česneku. Obsažená vláknina zapůsobí podobně jako zubní kartáček, přičemž každé sousto podpoří „výrobu“ slin, které chrup zbaví zmíněných bakterií.

Probiotický jogurt je sázkou na jistotu

Jogurt s vysokým podílem probiotických kmenů neprospívá jenom trávení a imunitě, ale i ústům. A rozhodně ne málo! Výzkum uskutečněný americkým stomatologickým sdružením (International Association for Dental Research) prokázal, že lidé, kteří si dají tři lžičky dvakrát denně, mají v puse výrazně menší množství jednobuněčných organismů způsobujících halitózu.

Petržel nebo bazalka

Jak petržel, tak i bazalka se mohou pochlubit dávkou jedinečných polyfenolů, které fungují jako báječné prostředky proti špatnému dechu. Obě tyto bylinky jsou také úžasným zdrojem zeleného barviva chlorofylu. Ten má příznivý vliv na dásně, zatímco zabraňuje infekcím a zánětům, předchází tvorbě kazů a celkově zlepšuje zdraví ústní dutiny. I tyto zdánlivě „obyčejné“ rostliny tedy představují přírodní alternativu mentolové žvýkačky. A ještě s vítanými vedlejšími účinky!

Zdroje: smiledirectclub.com, wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat