Prostreno.cz

Imunitu podpoříte borůvkovým čajem

Borůvky v tekuté verzi? Tak ty se jeví jako to správné podzimní občerstvení. Nebo se snad benefitům v podobě silnější obranyschopnosti, ostrého zraku, odolných kostí a fungujícího trávení chcete bránit?

Léto je pryč a s ním bohužel i sezona borůvek. Na čerstvé fialové bobulky si tedy musíme počkat do příštího roku, tedy pokud je nehodláme kupovat v supermarketu. Znamená to ale, že by vás brusnice borůvka už letos neměla zajímat? Tak to zase ne. Až půjdete okolo obchodu se zdravou výživou, nezapomeňte si tam koupit čaj ze sušených borůvkových listů. Vašemu zdraví přijde vhod! Jaké má účinky a co všechno dokáže?

Medikament, který se nezdá

Zmíněnou rostlinu máme asi nejvíce spojenou s léčbou průjmového onemocnění, a to nejen u dětí. Je však škoda, že se více nemluví i o dalších benefitech, které na ní „rostou“. Třeba právě ty listy bývají velkým pomocníkem při diabetu, neboť jejich obsažené glukokininy snižují hladinu krevního cukru. Čaj z nich připravený také nesmírně svědčí zraku. Ostatně, popíjeli ho za druhé světové války i piloti, aby při nočních náletech lépe viděli. Tím ale seznam blahodárných účinků teprve začíná.

Prevence srdečních chorob

Je prokázáno, že borůvkový čaj zlepšuje a posiluje činnost kardiovaskulárního systému. Jeho vysoký podíl draslíku přispívá k normalizaci krevního tlaku, čímž omezuje pravděpodobnost aterosklerózy, infarktu a mrtvice. Na prevenci srdečních chorob se velkou měrou podílejí i rostlinné flavonoidy proanthokyanidiny.

Lepší paměť, myšlení i nálada

Z šálku tohoto horkého občerstvení načerpáte i pořádnou dávku specifických antioxidantů, jež podporují kognitivní funkce, a to včetně paměti, myšlení a koncentrace. Zároveň působí proti oxidačnímu stresu a zabraňují poškození mozku, přičemž navozují dobrou náladu. Není tohle lahodný podzimní doping „jako dělaný“? Nelze opomenout ani to, že čaj z borůvkových listů také harmonizuje trávení, povzbuzuje obranyschopnost a zvyšuje hustotu kostí, což z něj dělá ochránce před osteoporózou.

Zdroje: nih.gov, organicfacts.net





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat