Prostreno.cz

Podzimní jídelníček vylepšete protizánětlivým kořením

Záněty? O ty na podzim opravdu není nouze. Chraňte se před nimi kardamomem, pepřem nebo skořicí. Každá jejich špetka je pro zdraví neuvěřitelně přínosná!

Zánět dutin, dýchacích cest i močového měchýře. To jsou obvyklé „radosti“, kterým podzim přeje. Víme to nejen z vlastní zkušenosti, potvrzují to i američtí lékaři z Detroitské univerzity. Ti na základě své studie také zjistili, že v tomto ročním období narůstá i počet pacientů se záněty střevními, které se projevují bolestí břicha a nevolností. Jak se těmto nepříjemným komplikacím vyhnout? Vyzrajte na ně zvýšenou spotřebou koření, jež má silné protizánětlivé schopnosti! Přímo se nabízejí tyto druhy.

Kardamom jako všestranný prostředek

Kardamom pochází z jihovýchodní Asie a vyznačuje se sladkou chutí s lehkým citronovým nádechem. Zkuste ho přidat do rýže nebo k masu, kulinářskou chybu tím rozhodně neuděláte! Kromě toho, že připravované pokrmy posunete na vyšší level, se dočkáte i úžasných zdravotních benefitů. Kardamom bojuje proti zánětům a zachovává harmonické trávení. Také tlumí bolesti, uklidňuje při stresu a prospívá zraku. A pozor – funguje i jako afrodiziakum.

I pepř má skryté bonusy

Tak jistě, že černý pepř patří mezi nejpoužívanější ingredience. Ale opravdu s jeho množstvím nešetříte? I on na seznamu protizánětlivých ochucovadel zaujímá přední příčky, proto si ho odborníci velmi cení. Díky obsaženému piperinu ulevuje i při alergii a astmatu, zatímco podporuje hubnutí, zastavuje průjem a snižuje otoky. Tak si ho dopřávejte ve velkém!

Voňavý přítel zvaný skořice

Četné studie ukazují, že se zánětlivými markery si hravě poradí i skořice. A že se hodí jenom do perníku a sladkého pečiva obecně? Co vás nemá! Skvěle si rozumí také s masovými specialitami asijské, thajské a arabské kuchyně. A už jste z ní dělali omáčku? To je teprve něco! Tato aromatická přísada vás při nevlídných teplotách pořádně zahřeje, protože podporuje krevní oběh. A protože působí jako antioxidant, prokazatelně zpomaluje stárnutí organismu a zlepšuje kognitivní funkce.

Zdroje: healthline.com, medicalnewstoday.com, bbcgoodfood.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat