Prostreno.cz

Zdravotní účinky kaštanů

Také jste jako děti sbírali po cestě ze školy kaštany na výrobu „zvířátek“? Dělali jste celý podzim zásobu kaštanů pro zoo ve vašem okolí? Nebo jste hráli kaštanovou válku, a s aktovkami na zádech jste se váleli po břiše v trávě a spadlém listí, abyste se vyhnuli kaštanové střele od vašich protivníků?

Určitě se shodneme, že každý z nás má s kaštany spojenou řadu vzpomínek, a možná se i vy čas od času při pohledu na blýskající se kaštan v suchém listí zamyslíte nad tím, jak to bylo fajn, a že je vlastně škoda, že už kaštany nesbíráte. To však nemusí být úplně pravda. Právě naopak. Letos si pár kaštanů s sebou z procházky určitě přineste. Víte totiž, že vám pomohou s lepším spánkem či od bolesti kloubů? 

Kaštan v kapse

Možná jste se již ve svém okolí setkali s „pověrou“, že kaštan v kapse přináší svému nositeli ochranu. Ať už věříte na esoterické vlastnosti kaštanů, nebo ne, jedno se mu nedá upřít. Kaštan má příjemně oblý tvar a teplý, hladký povrch. Převalováním v dlani se zklidníte a stres vás pomalu opustí. Toho můžete využít například před důležitou poradou nebo zkouškou či pohovorem. Kaštan v kapse také údajně pomůže od rýmy a nachlazení, a doporučován je také ženám, které chtějí otěhotnět. Ty mají v kapse či kabelce nosit tři kaštany.

Kaštany pod polštářem

Kaštany pod polštářem údajně pomáhají čistit vaše tělo od škodlivin a zlepšují spánek. Podle doporučení máte nasbírat tolik kaštanů kolik vám je let (některé zdroje uvádějí počet „váš věk + 1 navíc“, takže spíše použijte svou intuici). Ty pak usušte na parapetu, a vložte do plátěného pytlíčku, který poté zašijte nebo utáhněte stuhou, a vložte pod polštář. Účinky se dostaví, pokud na nich budete spát celý podzim a zimu až do prvního jarního dne. Podle přírodních léčitelů pak nebudete celý rok nemocní. Kaštany vám také uleví při křečových žílách, revmatismu, bolestech hlavy nebo při zánětech močových cest.

Kaštanový elixír na klouby

Suroviny

60 ml Alpy

2 kaštany

Postup

1 Alpu přelijte do uzavíratelné čisté nádoby. Kaštany oloupejte, rozkrojte každý na čtyři díly a ponořte do Alpy. Takto nechte 30 dní odpočívat, přičemž každý den směs protřepejte. Po 30 dnech přeceďte a slijte zpět do původní lahvičky. 

2 Kaštanovou Alpu pak můžete použít jako mazání na křečové žíly, na uvolnění svalů po lyžování, namáhavé túře, cvičení apod. Svaly se uvolní a další den nebude po námaze ani stopa. Tímto elixírem můžete ošetřovat klouby, otoky, křečové žíly. Pokud máte migrénu, naneste elixír na tampon a masírujte krční páteř směrem k hlavě.

Pokud nemáte odvahu na domácí alchymii

Kaštan se často používá jako přísada různých krémů a mastí, které zakoupíte v drogeriích či v lékárně. Nejznámější je samozřejmě koňská mast, která poskytne úlevu v případě křečových žil, bércových vředů, nočních křečí v nohách a pomáhá vstřebávání modřin, podlitin a otoků způsobených úrazem. Krémy a masti obsahující aescin (aescin je hlavní aktivní složkou kaštanu koňského a je zodpovědný za většinu jeho léčivých vlastností) tlumí svědění různých forem ekzémů, má výborné účinky na bolavé klouby a artritidu. Při vnějším použití je kaštan velmi všestranný a hypoalergenní. 

Na trhu je k dispozici celá řada produktů obsahujících léčivé látky kaštanu, ať ve formě mastí, tinktur, kapslí nebo tabletek. Pokud tedy trpíte těžkýma nohama a po náročném režimu v létě potřebujete dopřát svým nohám péči a odpočinek, bez obav se svěřte do péče léčivých kaštanů, a to v jakékoli podobě, ať už věříte na jeho magické účinky při sbírání plodů v přírodě, nebo jeho přínosu v medicíně ve formě léčiv.

Zdroje: nakridlechandelu.cz, aktivni-zena.cz, názor autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat