Prostreno.cz

Ten libeček se ale nezdá

Že libeček pozvedne polévky na vyšší úroveň, to je známá věc. Málo se ale mluví o tom, že dokáže léčit angínu, problematické trávení i revmatické bolesti. Přidat si ho klidně můžete i do vany, zlepšíte si tím kvalitu pokožky.

Pěstujete si doma libeček, protože se skvěle hodí jídla? Možná netušíte, že tato bylinka nezlepšuje jenom chuť masových a zeleninových vývarů, salátů, omáček a marinád. Ona také podporuje zdraví! Dokládají to historické prameny, ze kterých vyplývá, že jako zázračný medikament byla využívána již v dobách antiky. O rozšíření po celé Evropě se zasadili mniši, kteří libeček pěstovali v klášterních zahradách. Velice si ho oblíbil i franský král Karel Veliký. Jaké má účinky a proč ho v kuchyni nikdy není dost?

Něco na angínu i trávení

Listy, stonky i kořen, který se vykopává na podzim, tedy právě teď. To všechno se k léčebným účelům používá. Bez ohledu na konkrétní část jde o účinné diuretikum, které „proplachuje“ močové ústrojí, zbavuje ho škodlivých látek a zlepšuje činnost ledvin. Poznatky četných vědeckých výzkumů se shodují i v tom, že tenhle voňavý krasavec obsahuje uklidňující látky, které snižují podráždění plic při respiračních chorobách a uvolňují hleny, přičemž tlumí bolest v krku způsobenou angínou. Tato bylina zároveň zastavuje záněty a přínosná je pro jedince s problematickým trávením. Schopností má ale více. Kterou vážně uvítáte?

Prášek na revmatismus, který ocení i srdce

Odborníci i příznivci alternativní medicíny se také domnívají, že uvedená rostlina čistí krev a detoxikuje celý organismus, což se hodí. Souběžně prý povzbuzuje oběhovou soustavu, představuje prevenci srdečních chorob a ulevuje pacientům s revmatoidní artritidou. U toho posiluje centrální nervovou soustavu, zesiluje imunitní reakce, urychluje hojení a zpravidelňuje menstruaci. Rovněž uvolňuje napětí svalstva a působí jako mírné afrodiziakum. Jemně roztlučený kořen smíchaný s trochou jakéhokoli oleje se přikládá na pigmentové skvrny. Nasekané listy si klidně přidávejte do koupele – můžete tím celkově vylepšit kvalitu pokožky.

Zdroje: www.cs.wikipedia.org/wiki/Libeček_lékařský





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce benedikt

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat