Prostreno.cz

Snídaně ve stylu hokkaido

Během léta máme obvykle mnohem aktivnější a náročnější režim. Hodně cestujeme, chodíme do přírody, případně sportujeme, jezdíme na kole a vykonáváme další aktivity, které tělo zatěžují více než během zbylé části roku. Tělo může být následkem nadměrného pocení na konci léta demineralizované, což se projevuje „podzimní únavou“, případně padáním vlasů, sníženou imunitou či horším spánkem.

Právě proto je důležité na podzim změnit stravu a z lehkých pokrmů přejít na hutnější a nutričně bohatší stravu. Nemusí to nutně znamenat tučná, těžká jídla, to v žádném případě. Pokud chcete dodat tělu to nejlepší, co při přechodu do podzimního režimu potřebuje, poohlédněte se po všem, co právě dozrává. Příroda má totiž vždycky nějaké to eso v rukávu, a na podzim se to těmi esy doslova hemží. Řepa, zelí, celer a další druhy zeleniny dozrávající na podzim, jsou bohaté na vitaminy a minerály, a rovněž na vlákninu, která vyčistí vaši zažívací soustavu. Pokud bychom však měli nějakou plodinu vyzdvihnout, jsou to právě dýně, které jsou ideální zásobárnou veškerých minerálů a látek, které naše tělo na podzim potřebuje.

Dýně z Dálného východu

Dnes si trochu pohrajeme s dýní hokkaido, která sice není původní českou plodinou, nicméně se jí u nás velmi daří, a pro své nutriční hodnoty se dostala do popředí žebříčku nejoblíbenějších podzimních potravin. A není divu. Dýně hokkaido je velmi bohatá na vitaminy a minerální látky, a přitom má nízký obsah kalorií. Tělu tedy dodáte vše, co potřebuje, a zároveň nebudete zbytečně přibývat na váze. Hokkaido obsahuje hodně vápníku, hořčíku, fosforu, draslíku, betakaroten a vitaminy A, B, C. Čím více je dýně oranžová, tím více vitaminu A v sobě má.

Jak ji zpracovávat?

Největší výhodou dýně hokkaido je ta, že ji nemusíte loupat. Využívá se celá plodina, včetně slupky, která obsahuje právě nejvíce vitaminů a minerálů, proto je její loupání doslova nežádoucí. Ochudili byste se o to nejlepší.

Dýni pečlivě omyjte, osušte a rozkrojte napůl. Slupka je obvykle docela měkká, krájení by tedy mělo jít snadno. Po rozkrojení vyjměte semínka a vlákna, a dýni dále naporcujte na menší cca 10–15cm kousky. Ty pak rozložte na pečicí plech, ideálně slupkou vzhůru. Pokud si přece jen na krájení netroufáte, a disponujete velikostí dýně, která se vejde do trouby, pečte ji vcelku a krájejte až po upečení a vychladnutí. Dýně bude mít strukturu polotuhého másla, takže se bude krájet jedna radost.

Ať už máte dýni nakrájenou, nebo ne, pečení je v obou případech stejné. Vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů Celsia a pečte cca 40 minut (hodinu, pokud máte dýni v celku, a hodinu a půl, pokud je dýně větší). Po uplynutí doby pečení troubu vypněte, ovšem dýni v troubě ponechejte, aby tzv. „došla“, další hodinu.

Co s upečenou dýní?

Jakmile máte dýni hokkaido upečenou, máte k dispozici perfektní surovinu pro další zpracování. Po vychladnutí přemístěte do uzavíratelného boxu a uchovávejte v lednici. Postupně pak odebírejte podle potřeby. Dýni můžete nakrájet na kostičky a přidat do restované zeleninové směsi k těstovinám či rýži, nebo ji využít jako netradiční přílohu k masu (nakrájejte ji na kostičky, posypejte oblíbenou kořenící směsí, případně přidejte trochu chilli, zakápněte trochou olivového oleje a posolte).

Variant je celá řada, včetně sladkých verzí.

Dýně na snídani? Ano!

Snad nejlepším způsobem využití dýně hokkaido je snídaňová kaše. Hokkaido obsahuje cca 37 kcal na 100 g. Ve stejném množství obsahuje 8,8 g sacharidů, 8 g proteinu, 1,6 g vlákniny a téměř žádný tuk.

Po ránu vám tedy dodá vše potřebné, abyste začali svůj den, a díky vyššímu obsahu vlákniny budete mít pocit plného žaludku delší dobu.

Pokud do kaše přidáte také odměrku vegan proteinu (který obvykle obsahuje právě protein z dýně, resp. z dýňových semínek), získáte snídani nabitou bílkovinami a minerálními látkami, které vás nastartují na celé dopoledne!

Co budete potřebovat:

200 g pečené dýně hokkaido

150–200 ml vody

30 g vegan proteinu

Kakao či skořice podle chuti

Lžička medu podle chuti

Oříšky, sušené brusinky

Dýni, vodu a odměrku proteinu vložte do mixéru a za použití vysokých otáček rozmixujte v hladkou pěnovou kaši. Podle chuti přidejte kakao, skořici nebo vanilku, podle toho, co máte rádi. Množství vody je orientační, záleží při tom na tom, jaký typ proteinu použijete (některé kaši zahustí více, některé méně).

Kaši pak nalijte do misky, posypejte malou hrstí sušených brusinek a přidejte malou hrstku ořechů (mandlí, vlašských ořechů nebo pekanových apod.). Malá hrstka je cca 15 g. S ořechy to nepřehánějte, kaše se vám tak bude lépe trávit.

Pokud preferujete hodně sladkou kaši, přidejte trochu medu nebo jiného slazení. Vzhledem k tomu, že dýně hokkaido je sama o sobě poměrně sladká, stejně tak většina proteinů, které jsou navíc i  ochuceny, nebude to nejspíše potřeba.

Pokud nemáte k dispozici vegan protein, připravte si kaši bez něj, ovšem taková kaše vás zasytí méně. Hokkaido má opravdu nízkou kalorickou hodnotu. Kaši můžete zahustit přidáním lžičky mouky z lněných semínek nebo psyllia.

Podle potřeby můžete i zlehka posypat granolou, pokud potřebujete po ránu více sacharidů.

Zdroje: názor autora, spektrum zdravi.cz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat