Prostreno.cz

Bylinky pro nápravu rozhozeného trávení

Není vám nejlépe, protože vás trápí rozbouřený žaludek? Situaci uklidní fenykl, rozmarýn nebo kopr. Tyto přírodní medikamenty mají i další výhody, které teď hodně oceníte!

S podzimem se mění nejen počasí, ale i naše duševní rozpoložení a jídelníček. Býváme více unavení a negativně naladění, což nás podvědomě „přemlouvá“ k tomu, abychom ten zeleninový salát raději vyměnili za pizzu, těstoviny s omáčkou nebo něco sladkého. Ona to vlastně ani není naše vina – z velké části za to může příroda.

Kalendář jako důvod, proč nedopneme kalhoty

Zatímco v létě si tělo doslova libuje nad lehkou stravou, s nástupem podzimu mívá tendence dělat si tukové zásoby, proto se dožaduje těžší stravy. Tuto přírodní zákonitost potvrzují i odborné studie, ze kterých vyplývá, že jakmile venku začínají padat barevné listy, člověk přibere jeden až dva kilogramy. Co na to ale zažívání? Tak jistě, že ho zvýšená dávka tuků a sacharidů může pořádně vychýlit z rovnováhy! A co hůře – ve střevech se podle odborníků tvoří až 40 procent neurotransmiteru serotoninu, který reguluje úzkost, pocit štěstí a náladu obecně. Jinými slovy – když je trávení rozhozené, jsme o to více podráždění. Jak ho dát zase do latě a s ním i naši psychiku? Vsaďte na tyto bylinky!

Fenykl jako zachránce situace

Zahřát se fenyklovým čajem je moc dobrý nápad, a to hned z několika důvodů. Zmírňuje totiž nadýmání, uvolňuje žaludeční křeče a stimuluje jaterní funkce. Zároveň má protirakovinné účinky, vyvolává opožděnou menstruaci, předchází chudokrevnosti a léčí kašel. Mimochodem, báječně poslouží i k výplachu očí při zánětech spojivek – to jen kdyby náhodou.

Rozmarýn je úžasné čistidlo

Pěstujete si v truhlíku nebo květináči rozmarýn? To se vám opravdu hodí. Tato bylinka čistí nejen zažívací trakt od nashromážděných toxinů, ale i hlavu od chmurných myšlenek. Stejně spolehlivě tlumí záněty a zachovává optimální hladiny střevních bakterií. Souběžně podporuje zdraví mozku, zlepšuje paměť a usnadňuje hubnutí.

Kopr se nezdá

Pošlete své potíže s trávením „do kopru“! Ani rostlina naprosto charakteristické vůně vás ve štychu nenechá. Dokáže rozptýlit koliku i trable s nespavostí. Dále posiluje kosti, povzbuzuje imunitu, zastavuje škytavku a ulevuje při artritidě. Kopru není nikdy dost…

Zdroje: www.standard.co.uk/reveller/foodanddrink/10-common-digestive-herbs-and-how-they-benefit-your-health-a3624266.html, www.healthline.com/health/digestive-health/natural-upset-stomach-remedies





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat