Prostreno.cz

Posílit dětskou imunitu lze velmi jednoduchým způsobem

Spánek, strava a sport. To jsou tři „S“, která mají na dětskou imunitu zásadní vliv. Kolik hodin by váš potomek měl strávit v posteli a jaké potraviny ho naučit jíst?

Školky, školy i zájmové kroužky. Tam o bacily není nouze! Na jednu stranu je to dobře – tedy alespoň  z pohledu lékařů. „Všichni do tohoto světa vstupujeme s nezkušeným imunitním systémem. Obvykle se považuje za normální, když je dítě během jednoho roku šestkrát až osmkrát nachlazené, alespoň dvakrát ho postihne chřipka a minimálně jednou infekce uší. Bojem s choroboplodnými zárodky, viry a dalšími organismy, které tyto obtíže způsobují, si děti pomalu a postupně budují obranyschopnost,“ vysvětluje Charles Shubin, což je docent pediatrie z americké Marylandské univerzity. Pořád to ale neznamená, že svého potomka máte nechat na pospas. Jaké zdravé návyky jeho odolnost zocelí, čímž se sníží i počet prostonaných dní?

Ovoce a zelenina do jídelníčku patří

„Mrkev, zelené fazole, dýně, papriky, pomeranče, mandarinky nebo jahody. Všechny tyto potraviny obsahují karotenoidy. To jsou důležité fytonutrienty, jež zvyšují produkci bílých krvinek a interferonů, které chrání buněčné povrchy a blokují viry. Dohlédněte na to, aby vaše dítě jedlo pět porcí ovoce a zeleniny denně, tento návyk mu bude prospěšný i v dospělosti,“ doporučuje americký výživový poradce a autor úspěšné knihy o rodinném stravování William Sears.

Nechte své zlatíčko pořádně vyspat

„Již mnoho studií prokázalo, že spánková deprivace podporuje náchylnost k nemocem, protože ničí ochranitelské buňky bojující proti mikrobům. Ačkoli si mnozí myslí, že se to týká jenom starších osob, platí i to pro děti. Ty jsou nedostatkem kvalitního spánku ohrožené dvojnásob. Kojenec potřebuje spát 16 hodin, batolata 13 hodin a předškoláci 10 až 12 hodin,“ upozorňuje americká pediatrička Kathi Kemper.

Ve dvou se to lépe táhne. Při sportu zvlášť

Není žádným tajemstvím, že jakákoli fyzická aktivita zvyšuje odolnost organismu. „Pro děti je pravidelný pohyb stejně prospěšný jako pro jejich rodiče. Místo toho, abyste je poslali hrát si do pokoje, si s nimi raději zacvičte. Mezi zábavné rodinné aktivity patří jízda na kole, basketball, turistika, in-line bruslení nebo tenis,“ domnívá se další expertka, kterou je americká pediatrička Renee Stucky.

Zdroj: parents.com, healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat