Prostreno.cz

Dopřejte si potraviny, které vás kvalitně připraví na chřipkové období

Kašlání, kýchání, ucpaný nos nebo celková slabost. Ne, opatřete svoje tělo ochranným štítem a bakteriím nedejte nic zadarmo! Tyhle potraviny posílí vaši imunitu ještě dřív, než vypukle chřipková epidemie.

Světová zdravotnická organizace (WHO) hlásá, že si chřipka loni dala pauzu. Podle jejích statistik ubylo případů o 99 procent, neboť chřipku vytlačila opatření proti koronaviru, ale i covid-19 jako takový. Lékaři se však obávají, že letos nachlazení a právě zmiňované chřipky udeří s o to větší intenzitou, tedy agresivněji a silněji. Je třeba se na takovou invazi bakterií, virů a patogenů připravit! Jak? S pomocí těch správných potravin!

Česnek a cibule

Cibule a česnek jsou přírodní poklady, o kterých je známo, že mají antivirové vlastnosti. Patří k bohatým zdrojům organosírových sloučenin, jako je kvercetin a alicin. Ty jsou spojeny s potlačováním virové infekce. Průzkum publikovaný v časopise Cochrane Database of Systematic Reviews dokonce prokázal, že lidé, kteří denně slupnou aspoň stroužek syrového česneku nebo kousek cibule, onemocní jen ve 24 procentech případů.

Zázvor

Pokud jde o léčbu běžného nachlazení, zázvor je jednou z nejlepších potravin, co existuje. Jeho silné protizánětlivé vlastnosti jsou legendární, pozitivně ovlivňuje imunitní odpověď a posiluje obranyschopnost. Už si stavíte vodu na čaj?

Kiwi

V kiwi je mnohem víc vitaminu C než v pomerančích. Obecně se o něm ví, že je bohaté na antioxidanty, podporuje zdraví srdce, trávení i imunitu.

Řecký jogurt

Řecký jogurt je plný probiotik bojujících s nemocí. Studie publikovaná v časopise Korean Journal of Family Medicine poukázala na to, že právě probiotika preventivně působí proti nachlazení a zkracují dobu jeho léčby. Sluší se i uvést, že řecký jogurt oproti jiným druhům obsahuje víc bílkovin, které dokážou mobilizovat obranné buňky (imunitní systém) k aktivitě.

Borůvky

I borůvky jsou plné antioxidantů, jež léčí a předchází chraplání, sípání, rýmě i bolestem hlavy. Pokud si v obchodě vyberete ty sušené mrazem, což je nejšetrnější způsob dehydratace, zkontrolujte, zda neobsahují přidaný cukr.

Ženšen pravý

Ženšen pravý patří mezi nejznámější exotické léčivé byliny. Jeho působení na lidský organismus je komplexní, mezi silné stránky tohoto zázraku patří léčba infekce horních cest dýchacích, posilování obranyschopnosti a výrazné krocení projevů nachlazení a chřipky. Ze ženšenu se taktéž připravuje čaj. Nemáte-li ho po ruce, pijte ten starý známý zelený.

Extra panenský olivový olej

Do salátů, pest a k dochucení oblíbených jídel. Olivový olej v extra panenské kvalitě je lék! Bylo prokázáno, že obnovuje a posiluje imunitu a díky vysokému obsahu polynenasycených mastných kyselin působí jako protizánětlivé činidlo chránící organismus před infekcí.

Zdroje: webmd.com, wikipedia.org, eatthis.com, nbcnews.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat