Prostreno.cz

Bylinkové čaje proti kašli s rychlým nástupem úlevy

Že na podzim pěkně kašlete? Učiňte tomu přítrž. Překontrolujte své bylinkové zásoby a zjistěte, zda v nich máte tymián, jitrocel nebo mátu. S nimi se téhle patálie zbavíte dřív, než řeknete švec!

Dostali jste se „do křížku“ s nějakou infekcí a souboj prohráli, proto vás teď sužuje otravný dráždivý kašel? Možná se právě chystáte do nejbližší lékárny, kde hodláte požádat o nějaký sirup, pastilky či tabletky. Co kdybyste si ale ušetřili cestu, čas i peníze? Naordinovat si totiž můžete i bylinkové čaje, které farmaceutickým medikamentům směle konkurují. Které jsou sázkou na jistotu?

Tymiánový poskytne rychlou první pomoc

V zázračné schopnosti tymiánu lidé věří již několik tisíciletí. Pod polštář se vkládal už ve středověku, a to za účelem kvalitnějšího spánku i hezčích snů. Starověcí Řekové se s ním zase koupali, díky čemuž byli silnější a odolnější. A nebyla to žádná domněnka. I odborníci poukazují na to, že tymián bojuje proti infekcím, posiluje imunitu a ulevuje při celé řadě respiračních problémů, a to samozřejmě včetně kašle. Jeho konzumace svědčí i dásním, jejichž zdraví ohrožují bakterie.

Jitrocelová vzpruha vám udělá dobře

Jitrocel úzkolistý, jemuž se říká i kopinatý, patří k nejrozšířenějším evropským rostlinám. A je to dobře. Pochlubit se může protizánětlivými vlastnostmi i tím, že usnadňuje vykašlávání a léčí onemocnění dýchacích cest. Věděli jste, že se na něj můžete obrátit i tehdy, když vás potrápí průjem, ledvinové kameny nebo psychické vyčerpání? O důvod víc, proč mít jitrocel vždy po ruce – a nejen na podzim.

Mátový je trefou do černého

Ani mátě peprné nelze upřít, že v krizi dokáže hodit záchranné lano. Obsažený mentol uklidňuje podrážděné hrdlo, přičemž napomáhá při rozkládaní hlenů. Ještě dřív, než si na mátovém čaji pochutnáte, pár minut inhalujte horkou páru, která se nad ním vznáší. I to podle odborníků k léčbě kašle a rýmy hodně přispívá. Ještě pořád chcete vyrazit do té lékárny a vystát si tam tu dlouhou frontu?

Zdroje: greatist.com, healthline.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat