Prostreno.cz

Připravte si doma lék na vysokou hladinu cholesterolu

Se zvýšeným cholesterolem se potýká mnoho lidí, drtivá většina z nich pak užívá speciální medikamenty. Ty však mívají nežádoucí vedlejší účinky, proto lidoví léčitelé doporučují domácí směs, která se skládá z citronů, petržele a jedlé sody.

I když má cholesterol špatnou pověst, je to látka, která je pro tělo nezbytná. Pomáhá totiž organismu zpracovávat tuky, přičemž se podílí na tvorbě hormonů. Tvoří také přirozenou část buněk a představuje naprostý základ jejich membrán. Cholesterol je hojně zastoupen v nervovém systému, mozku, játrech i ledvinách. Je-li jeho množství v optimální míře, bývá naším spojencem. Jakmile ale přesáhne únosnou mez, rýsuje se velký problém.

Kde hledat původ blížící se katastrofy?

Příčinou vysokého cholesterolu jsou průmyslově vyráběné potraviny s nadměrným obsahem cukru a tuků, stejně jako konzumace alkoholu, kouření a stres. Podle některých studií bývá častým důvodem i dlouhodobé užívání určitých léků, a to včetně antikoncepce. Roli zde sehrává i nedostatek pohybu, nadváha a rodinná anamnéza. Jaká rizika to přináší?

Pozor, srdce v ohrožení!

Obecně se uvádí, že zvýšená hladina uvedené látky způsobuje aterosklerózu neboli kornatění cév, což podporuje rozvoj všemožných kardiovaskulárních chorob, jež mohou skončit tím nejhorším možným scénářem. Proto jsou léky na snížení cholesterolu předepisovány takřka každému, kdo s touhle obtíží přijde k lékaři. Jenže! Někteří odborníci jim přisuzují nežádoucí vedlejší účinky, jako je například chronická únava, bolest svalů, tvorba žlučových kamenů či zhoršená činnost jater. Existuje tu nějaký plán B? Naštěstí ano. Lidoví léčitelé přísahají, že srovnatelné působení s komerčními medikamenty má i tato domácí směs.

První pomoc skrytá v kuchyni

Vlastnoručně připravené „řešení“ se skládá z dostupných surovin, což je velice dobrá zpráva. Zhruba 12 šálků vody povařte a přidejte kilogram nakrájených citronů. Pak už zbývá jen přisypat sáček jedlé sody a po půl hodině na mírném ohni i svazek nasekané petržele. Takto uvařený „prášek“ se následně uchovává v lednici a užívá dvakrát denně.

Zdroje: www.healthline.com/health/heart-disease/natural-remedies-cholesterol, www.mayoclinic.org/diseases-conditions/high-blood-cholesterol/in-depth/reduce-cholesterol/art-20045935





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat