Prostreno.cz

Na vroubek sečuánskému pepři

Sečuánský pepř je velmi běžné koření v indické, čínské, tibetské, nepálské a thajské kuchyni. Jedná se o koření z rodu Zanthoxylum (konkrétně žlutodřev peprný = Zanthoxylum piperitum), a ve skutečnosti je úzce spjato s citrusovými plody, spíše než s typickými kuličkami černého pepře, jak lidé obvykle předpokládají.

Při vaření se používá celá slupka či skořápka obklopující semena, do kořenících směsí se pak obvykle používá prášek z rozemletého sečuánského pepře. Jeho chuť je štiplavá, mírně citrusová, při vyšším množství na jazyku lehce brní a znecitlivuje.

Jak sečuánský pepř ochutnat?

Pokud jste se zatím s tímto kořením nesetkali a láká vás jej vyzkoušet, vězte, že sehnat jej není zase takový problém, jak by se mohlo zdát. V hypermarketech jej samozřejmě seženete těžko, nicméně si ho můžete buď objednat na specializovaných e-shopech, nebo navštívit prodejnu s kořením či orientálními potravinami.

Jak jej používat?

Ačkoli nemá sečuánský pepř s tím „naším“ nic společného, použití je podobné. Oceníte jej zejména v případě, že nemáte rádi příliš ostrou chuť běžného pepře. Přesto je vhodné při přípravě používat spíše menší množství, a to díky aromatické vůni, která by mohla překrýt vůni ostatních surovin. Použít jej tedy můžete např. při přípravě drůbeže (kuřete, kachny atd.), ale také do pečené zvěřiny apod.

Benefity sečuánského pepře

Sečuánský pepř obsahuje celou řadu různých minerálů, antioxidantů a živin, které tělo potřebuje ke správné funkci. Mezi nejdůležitější patří draslík, vitamín A, železo, mangan, zinek, měď a fosfor. Dále obsahuje fytosteroly, terpeny a karoteny. Velice dobře působí na trávicí soustavu a dovede pomoci s nadýmáním nebo zácpou. Má močopudné účinky, pozitivní vliv na kardiovaskulární systém (stimuluje krevní oběh a reguluje krevní tlak). Zároveň tlumí bolest, zklidňuje nervovou soustavu a posiluje imunitu.

Stimulace krevního oběhu a imunity

Pokud se někdy cítíte letargičtí, malátní nebo slabí bez jakéhokoli skutečného vysvětlení, možná trpíte anémií (nedostatek železa). Vysoká hladina železa obsažená v sečuánském pepři může pomoci zajistit to, aby byl ve vašem těle dostatek hemoglobinu k okysličení vašich červených krvinek a stimulaci oběhového systému.

Vysoká hladina zinku v sečuánském pepři pomáhá zvyšovat imunitu v obdobích s vyšším výskytem nachlazení a respiračních onemocnění. Esenciální olej sečuánského pepře je navíc nabitý antioxidanty a dalšími látkami, které mají protiplísňové a antivirové vlastnosti.

Posiluje kosti a tlumí záněty

V sečuánském pepři je přítomno výrazné množství minerálů, mezi něž patří fosfor, mangan, měď a železo, které jsou nezbytné pro stavbu silných kostí a prevenci stavů souvisejících s věkem, jako je osteoporóza. Různé antioxidanty přítomné v sečuánském pepři (včetně fytosterolů a terpenů), mají účinné protizánětlivé účinky. Kromě eliminace vznikajících zánětů může být účinný také při léčbě stávajících zánětů, jako je artritida a dna.

Zajímavosti

Na závěr přidáme ještě několik zajímavostí o tomto druhu koření. V Číně je sečuánský pepř používán nejen v gastronomii a léčitelství, ale také jako obětina k uctívání bohů. Čínští vojáci ho nosili u pasu v kožených sáčcích, neboť věřili, že je bohové ochrání před zraněním. Koření používali rovněž k ochucení čaje.

Zdroje: organicfacts.net, jimeto.cz





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat