Prostreno.cz

Zdravotní problémy, se kterými si snadno poradí mocný heřmánek

Nasbírali jste si heřmánek? Pokud ano, udělali jste moc dobře. Čím vším oslňuje, jaký vztah má s pletí a proč ho milují všechny ženy v reprodukčním věku?

Heřmánek pravý je odvěká léčivá bylina známá již ze starověkého Egypta, Řecka a Říma. Jeho popularita vrostla zejména ve středověku, když se na něj lidé obraceli jakožto na lék při astmatu, kolice, horečce, zánětech, nevolnostech, nervových potíží, dětských onemocněních, kožních chorobách, ale i při rakovině. A jak je to s ním dnes?

Heřmánek ví, co vás trápí

Květy heřmánku se používají k přípravě čajů, tinktur a tekutých extraktů. Zmírňují bolesti hlavy, úzkosti, krotí nespavost, rozbouřené trávení, koliky a plynatost. To proto, že obsahují mnoho bioaktivních chemikálií, jako je apigenin, kvercetin a nobilin, u nichž byly prokázány zklidňující účinky. Sílu heřmánku tak oceňují malí, velcí, muži i ženy. Ostatně, posledním jmenovaným uvedená bylinka dost zmírňuje jejich citlivé období.

Na menstruační křeče 

Heřmánek má spasmolytické vlastnosti, což znamená, že může zmírnit bolest ze svalových křečí, i těch menstruačních. Ideální je podávat ho zhruba týden před nástupem červeného období. Uplatňuje se také tehdy, pokud vás trápí překyselený žaludek.

Rozumí si s pletí

Masti s obsahem rumánku, jak se mu lidově říká, krotí revmatické problémy a vyrážky, léčí rány a hemoroidy. Bylinka zmírňuje alergie, stejně jako antihistaminika, a urychluje hojení. Ve skutečnosti zklidňuje svědění, kožní vyrážky (včetně ekzémů), menší popáleniny a spáleniny od slunce. Proto se také přidává do pleťových vod a koupelí. Heřmánková ústní voda zase může pomoci zmírnit záněty v ústech a udržet dásně zdravé.

Zlepšuje kvalitu spánku

Bylo prokázáno, že heřmánek zlepšuje kvalitu spánku, zejména u starších osob. Medicínsky řečeno, tento sedativní účinek je způsoben bioaktivním apigeninem, který se váže na benzodiazepinový receptor v mozku. Snížení úzkosti, navození klidu, relaxace a kvalitní spánek. S tím vším můžete počítat.  

Podporuje imunitní systém

V heřmánku je určité množství fenolických sloučenin, jejichž působení proti bakteriální infekci v těle se nedá přehlédnout. Rumánek přirozeně posiluje imunitní systém, ulevuje od nachlazení a zabraňuje šíření bakteriálních infekcí. Jelikož ale obsahuje kumarin, což je přírodní látka na ředění krve, je rozumné konzultovat jeho příjem s lékařem nebo lékárníkem. Zvlášť pokud plánujete užívat silný extrakt z heřmánku v podobě tinktury nebo potravinového doplňku.

Zdroje: herbwisdom.com, thehealthy.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s parmezánem

(20 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat