Prostreno.cz

Při popáleninách hledejte první pomoc v kuchyni

Bolest, otok i zarudnutí. Tohle všechno vás čeká, když se dostanete „do křížku“ s něčím horkým. Pokud ale máte po ruce med, nebo měsíček, jste zachráněni!

Spálili jste se při vaření, pečení nebo přikládání do krbových kamen? Ano, i takové nehody k životu patří. I když bychom se jim samozřejmě moc rádi vyhnuli! V těchto nepříznivých situacích rozhodně není čas na úvahy, nadávky ani stížnosti mířené k nepřízni osudu. Musí se jednat! Které domácí prostředky poskytnou okamžitou první pomoc?

Aloe vera jako zachránce

Podle jisté zahraniční studie z roku 2007, jejíž poznatky zveřejnil magazín European Journal of Burn Care, snad není účinnější lék než aloe vera. Doslovně se v ní uvádí, že gel z této blahodárné rostliny podstatně urychluje hojení popálenin prvního a druhého stupně. Naprostou samozřejmostí je i úleva od bolesti, snížení rizika zánětů a zmenšení rýsujícího se otoku. Autoři tohoto výzkumu to přisuzují jedinečné kombinaci esenciálních kyselin, vitaminů a minerálů, které sukulentní rostlina obsahuje. Ovšem pozor – opravdu víte, jak s ní v praxi pracovat? Vždy je nutné oddělit latexovou vrstvu, která se nachází těsně pod povrchem listů. Tato hořká část je totiž mírně toxická v některých případech může zadělat na nepříjemné komplikace.

Bolístce to oslaďte medem

Med patří do běžné kuchyňské výbavy, a to nejen v zimě. Už jste slyšeli o tom, že i on spálené pokožce svědčí? Nejstarší využívané sladidlo v dějinách lidstva podporuje léčbu stimulací imunitního systému. Jeho složky také uklidňují jakékoli podráždění a přispívají ke svižnější regeneraci poškozených buněk. Odborná tisková zpráva publikovaná v časopise New Zealand Medical Journal zmiňuje i medové protizánětlivé působení, které proces zotavení hodně usnadňuje.

Měsíček lékařský vás nenechá na holičkách 

Z výzkumu, o němž informuje zase prestižní žurnál Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition, vyplývá, že vnější použití měsíčku léčí i nejvyšší stupeň popálenin. Tento spojenec je proto vhodnou alternativou! Použít můžete měsíčkový výluh, ovšem ani domácí mast se nemine účinkem. O důvod více, proč si ji připravit do zásoby, že?

Zdroje: verywellhealth.com. mdpi.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Srdíčkový koláč

(30 hlasů)

Toast s gorgonzolou

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat