Prostreno.cz

Nesprávnými potravinami vstříc bolestem hlavy

Pokud trpíte bolestmi hlavy často, některé potraviny byste měli přestat konzumovat. Existují totiž takové, které mohou bolest vyvolat.

Při častých bolestech hlavy je několik osvědčených tipů jako například dostatek tekutin a spánku, klid – a také vyhýbat se některým potravinám. A protože je to velmi individuální, které potraviny mohou vadit a které ne, je vhodné vést si potravinový deník. Které potraviny mohou bolest hlavy vyvolat nejčastěji?

Bílé pečivo

Bílého pečiva a toastu byste se při bolesti hlavy měli raději vyhnout. Vhodnější je kváskový chléb, ovesné vločky nebo müsli bez cukru.

Hranolky

I hranolky a pečené brambory se také spíše nedoporučují. Raději sáhněte po méně zpracovaných bramborách, u rýže a těstovin volte celozrnnou alternativu.

Ovoce

I cukr je častou příčinou bolesti hlavy. Proto nejsou vhodné ani kandované ovoce, přezrálé ovoce nebo ovocné konzervy. Naproti tomu čerstvé ovoce si užívat můžete. Individuálně se mohou potíže objevit u papáji, ananasu, avokáda, banánů, hrušek, jahod a citrusových plodů.

Luštěniny a zelenina

Luštěniny uvolňují histamin, který bolesti hlavy způsobuje velmi často. Naproti tomu žádný histamin neuvolňuje brokolice, čekanka, okurka, salát, brambory, kapusta, dýně, pórek, kukuřice, ředkvičky, červená řepa, chřest, cibule a cuketa.

Kysané zelí

I kysané zelí uvolňuje histamin, a může proto vyvolat bolest hlavy.

Arašídy, pistácie a vlašské ořechy

Mezi ořechy se také najdou druhy uvolňující histamin – arašídy, pistácie a vlašské ořechy byste proto při bolestech hlavy měli ze svého jídelníčku vyškrtnout. Lepší snášenlivost mají chia semínka, jedlé kaštany, kokos, dýňová a lněná semínka, makadamiové ořechy nebo semínka slunečnice.

Barviva

Barevné sladkosti obsahují barvící a konzervační složky, které způsobují bolesti hlavy. Čokoládu – především hořkou – si naproti tomu můžete čas od času dopřát.

Hotové výrobky

Hotové průmyslově zpracované výrobky obsahují většinou velké množství konzervačních látek a zesilovačů chuti. A protože tyto mohou bolest hlavy také vyvolat, jezte raději jídlo co nejčerstvější.

Zdroj: life line, healthline, verywellhealth





Celkem 2 komentářů

Edita Hladikova
12.11.2021

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat