Prostreno.cz

První pomoc při nepříjemné zácpě

Na toaletu chodíte pravidelně, jenže pouze na malou potřebu. Ta velká vám způsobuje potíže. Co při zácpě jíst a pít, aby se střeva dala do pohybu? Smaženému sýru s hranolkami se vyhněte obloukem, místo něj podávejte čočku!

K zácpě dochází, když se stolice stává méně častou a stolice obtížně průchodnou. Nejčastěji se to stává kvůli změnám ve stravě či vinou nedostatečného příjmu vlákniny. Kdy je nutné volat lékaře? V případě, že trpíte silnými bolestmi, nacházíte krev ve stolici a tento stav trvá déle než tři týdny, není čas na hrdinství. Jinak si lze vypomoci s pomocí těch správných potravin a nápojů. Jak vypadá účinná první pomoc?

Hlavně ta vláknina!

V závislosti na věku a pohlaví by dospělí měli denně přijmout 25 až 31 gramů vlákniny. Mezi dobré zdroje patří celozrnné produkty, jako třeba celozrnný chléb a těstoviny, ovesné či obilné vločky, dále pak luštěniny (čočka, černé fazole, sója a cizrna), ovoce se slupkou, kupříkladu jablka nebo hrušky, doporučuje se však i zelenina (zelený hrášek, zelí, mrkev, brokolice). Ke spolehlivým „dodavatelům“ vlákniny se také řadí ořechy, konkrétně ty pekanové, ale zároveň i mandle nebo arašídy.

Proplachovat a zase jenom proplachovat!

Kromě přísunu vlákniny je alfou a omegou úspěchu a úlevy od zácpy čirá voda, popřípadě jiné tekutiny. Pijte přirozeně slazené ovocné a zeleninové šťávy (vodou ředěné), bylinkové čaje a pramenité a slabě mineralizované přírodní minerální vody bez oxidu uhličitého (neperlivé). Také si dopřávejte čiré polévkové vývary, které stolici změkčí tak, aby se jí snadněji procházelo.

Co dalšího hrozí?

Nedostatečný příjem tekutin kromě zácpy způsobuje opakované bolesti hlavy, z dlouhodobého hlediska lze počítat i s vážnějšími zdravotními problémy, jako je porucha funkce ledvin a vznik ledvinových a močových kamenů. Zvyšuje se i riziko vzniku infekce močových cest.

Tahle jídla přenechte jiným

Chcete-li zácpě zabránit, nebo ji zmírnit, vyvarujte se polotovarům, mastným a soleným dobrotám z fast foodu, včetně párků v rohlíku. Jmenované potraviny jsou těžko stravitelné, a navíc mají velmi nízký obsah vlákniny. Obecně tělu, které má problém se vyprázdnit, škodí nadmíra cukru a tuků, proto se vyhýbejte sladkému pečivu, dezertům a bonbonům. Ani jedno vám neprospěje.

Zdroje: clevelandclinic.org, niddk.nih.gov





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat