Prostreno.cz

Říjen je měsícem kořene čekanky

Rostlinka nejen pro zmínění alergických reakcí. To je čekanka. Stihli jste vykopat její kořen? Další šance bude až na jaře!

Čekanka (Chihorium intybus) je vzpřímená vytrvalá bylina, která pochází z Evropy, severní Afriky a Asie. První zaznamenané použití čekanky se datuje do starověkého Egypta, kde se věřilo, že tenhle přírodní zázrak poskytuje zdravotní výhody játrům a žlučníku. Dnes se její kořeny a sušené nadzemní části používají k výrobě léků.

Co se týče konkrétně kořene, tak ten je nevhodnější sbírat brzy na jaře či na podzim, a to předtím, než se o slovo přihlásí přízemní mrazíky. (Takže ano, v horských oblastech už je pozdě.) Kdo ale byl pohotový, kořen si „ukradl“ sám pro sebe a má tak v domácí lékárničce poklad na několik sužujících zdravotních neduh. Jakých?

Ulevuje od zácpy

Mezi aktivní složky, které se v čekance nacházejí, patří betakaroten, inulin, seskviterpenové laktony, vitaminy, minerály i tuky. Čekanka má mírný projímavý účinek, který je prospěšný při zažívacích problémech, jako je dyspepsie (obtíže, jež se objevují především při chorobách gastrointestinálního traktu), poruchy trávení a zácpa.

Krotí alergické reakce

Čekanka snižuje projevy alergických reakcí, což potvrdila studie publikovaná v časopise  Pharmacological Research Journal. Je tedy takovým přírodním antihistaminikem, které zároveň přispívá k dobré psychické pohodě. Vlastně má relaxační a sedativní účinky, takže se považuje za ochránce nervového systému.

Snižuje hladinu LDL cholesterolu a triglyceridů

Přítomný inulin se stará o to, aby si špatný neboli LDL cholesterol moc nevyskakoval, což je jedině dobře. Zvýšená hladina cholesterolu v krvi (tzv. dyslipidemie) vede k jeho ukládání do cévní stěny. Tomuto jevu se říká ateroskleróza (kornatění tepen).

Podporuje funkci žlučníku

Čekanka se také používá k léčbě žlučových a jaterních kamenů, neboť zvyšuje sekreci žluči, podporuje močení a vylučování škodlivých látek. O její aplikaci se však vždy poraďte se svým lékařem! Zároveň je o ní známo, že má protizánětlivé vlastnosti a je užitečná při léčbě artritidy, dny a revmatismu.

A co vedlejší účinky?

Manipulace s čekankou u některých jedinců může způsobit podráždění pokožky. Nedoporučuje se při těhotenství a kojení a zároveň by se od ní měli držet dál lidé, kteří mají alergii na ambrózie, chryzantémy, měsíček a sedmikrásky

Zdroje: rxlist.com, planetayurveda.com, wikiskripta.eu





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat