Prostreno.cz

Potraviny s antivirovým účinkem jsou v kuchyni na dosah ruky

Viry jsou všude a je těžké se jim vyhnout. Jak se před nimi chránit? Navyšte spotřebu jablečného octa, oregana, dýně nebo luštěnin.

Jestli něco virovým infekcím nelze upřít, pak to, že způsobují zdravotní krizi po celém světě. A ne, nejde jen o koronavirus. Odborníci odhadují, že hospitalizovaných případů se závažnou sezonní chřipkou bývá tři až pět milionů ročně. Omezení virového šíření pak zahrnuje mnoho preventivních postupů, a to včetně důkladného mytí rukou a konzumace vhodných potravin. Co přesně teď jíst ve větším množství? Silnými antivirovými účinky se může pochlubit třeba tohle.  

Jablečný ocet je ochucovadlo s výhodami

Ocet získávaný z jablek patří mezi přísady, které se v kuchyni nikdy neztratí. A vlastně, nejen tam! Vždyť tato vychvalovaná tekutina je i osvědčeným lékem staré lidové medicíny, což potvrzuje celá řada historických pramenů. Vyznačuje se antivirovým a antimykotickým působením, přičemž upravuje poruchové trávení, posiluje imunitu a obnovuje vnitřní rovnováhu. Přidejte dvě polévkové lžíce do sklenice vlažné vody a v případě potřeby nápoj ochuťte medem. Tento životabudič je úžasnou zbraní, jež podporuje celkové zdraví!

Také oregano má překvapivé schopnosti

Oregano bylo v řecké mytologii spojováno s Afroditou, tedy bohyní lásky, krásy a sexuality. Římané na tuto bylinku zase pohlíželi jako na symbol hojnosti a štěstí. Co dnešní odborníci? Ti na základě mnoha studií tvrdí, že oregano eliminuje širokou škálu škodlivých patogenů a funguje jako mocné přírodní antibiotikum. Zároveň zesiluje obranyschopnost, detoxikuje organismus a představuje prevenci rakoviny. To je hodně důvodů, proč ho přidávat do jídla, nemyslíte?

Dýně nejen do polévky

Již mnoho studií potvrdilo, že před viry a dalšími škodlivými choroboplodnými zárodky spolehlivě ochraňují rostlinné cyklotidy, což jsou malé cyklické peptidy s komplikovanou strukturou. Kde k nim člověk může „přijít“? To je snadné. Tyto cyklotidy v hojné míře obsahuje například dýně, cuketa a luštěniny. Možná vás to inspiruje při vaření dnešní večeře…

Zdroje: mdlinx.com, tandfonline.com, nih.gov





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat