Prostreno.cz

Potraviny vhodné na efektivní detoxikaci

Máte o pár kilo navíc, jste vyčerpaní a unavení? Novou energii do žil, uvolnění a posílení imunity by vám mohla přinést detoxikační kúra. Že na drahé detoxikační kúry nemáte dostatek peněz a vlastně ani času? Nevadí! Kolem nás jsou běžně dostupné potraviny, které to dokážou možná ještě lépe!

Při detoxikaci organismu musíte zařadit vhodné potraviny a lehce upravit jídelníček. Alkohol, kofein a cukr z něj vyškrtnete úplně, zato budete mít hodně ovoce a zeleniny. Následující potraviny jsou pro detoxikaci jako zázrak. Obsahují totiž hodně vitaminů a výživných látek a čistí tělo zevnitř.

Voda jako základ

Nejdůležitějším detoxikačním prostředkem je voda, která podporuje ledviny při odvádění koncových produktů látkové výměny. Jako pravidlo platí 30 ml na každý kilogram tělesné hmotnosti – tolik vody byste denně měli vypít. Sklenice vody po probuzení podporuje trávení a srovnává to, co jsme v noci vypotili.

Zelený čaj je zázrak

Zelený čaj pomáhá odtransportovat odpady látkové výměny z těla. Kromě toho podporuje spalování kalorií.

Čerstvé ovoce pomáhá s jedy

Kiwi, lesní plody, banány, grepy – všechny mají mnoho vitaminů a vysoký obsah vody, takže je ovoce perfektní pomocník detoxikační kúry. Při výběru správného ovoce mějte ale oči na stopkách – pomeranče a citrony obsahují (jako všechny citrusové plody) velké množství vitaminu C. A ani jako zdroj draslíku na tom pomeranč není špatně.

Goji

Výborný doplněk do müsli! Obsahují totiž sekundární rostlinné látky a hodně antioxidantů, stejně jako vitaminu C a betakarotenu. Takže na detox ideální!

Zelenina pomůže

Při detoxikaci těla sáhněte po rajčatech, paprikách nebo lilku. Jakákoli čerstvá zelenina je při detoxikaci na jídelníčku více než vítaná. Ke každé „dietě“ patří saláty. Se svými 14 kaloriemi na 100 gramů je například ledový salát nebo čekanka hotový zázrak. Nebojte se je tedy dopřát si je každý den.

Rostlinné oleje

Olivový, vlašský, lněný, řepkový nebo kokosový olej snižují riziko vzniku zánětlivých onemocnění v těle.

Avokádo

Díky svým nenasyceným mastným kyselinám účinně snižují zvýšenou hladinu cholesterolu.

Zázvor

Pro mnohé zázračný prostředek při nachlazení. Kořen dokáže rozehřát tělo zevnitř, pomáhá při problémech se zažíváním a posiluje imunitní systém. 100 gramů zázvoru obsahuje dokonce 6 gramů vitaminu C.

Česnek zbavuje tělo jedů

Česnek má antibakteriální účinky a podporuje tělo při zbavování se jedů.

Ryby

Také maso a mléčné výrobky byste při detoxikaci měli vynechat. Ryba naproti tomu je povolená.

Zdroj: life line, healthline





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat