Prostreno.cz

Tiší nepřátelé hladiny cukru v krvi

Přidaný cukr a rafinované sacharidy, třeba pečivo z bílé mouky. Zlo! Vyhýbáte se jim, protože víte, že zvyšují hladinu cukru v krvi. Ale co když na vás útočí i méně známé potraviny, o jejichž negativním vlivu na tělo se příliš nehovoří? Tyhle patří mezi tiché nepřátele!

Naučit se rozpoznávat příznaky hyperglykémie (vysoké hladiny cukru v krvi) pomáhá udržet diabetes pod kontrolou. Pokud se to nepodaří, příznaky hyperglykémie obvykle začínají, když hladina glukózy v krvi překročí 250 miligramů na decilitr (mg/dl). Obvykle lze jako první zaznamenat zvýšenou únavu, časté močení, žízeň, rozmazané vidění či bolesti hlavy. S tím vším už počítáte, proto se držíte dál od cukrovinek a všech jiných klasických potravin, které vám nedělají dobře. Jenže ouha. Věděli jste, že se i mezi jinými a leckdy i zdravými dobrotami najdou kusy, které glukózu tajně zvyšují?

Červené maso

Mnoho studií ukázalo, že červené maso, které je zdrojem bílkovin a železa, zároveň obsahuje příliš mnoho nasycených tuků, jež mohou zvýšit hladinu cukru v krvi. Navíc nadmíra bílkovin zvedá hladinu inzulínu.

Hroznové víno

Hrozny se často konzumují samy, bez dalších zdrojů vlákniny nebo bílkovin. I ony jsou trochu zákeřné, nicméně spárujete-li je s ořechy, avokádem nebo kouskem sýra, vláknina a bílkoviny se postarají o tom, že se hladina krevního cukru vyrovná.

Ovesné vločky

S ovesnými vločkami je to podobný příběh. Pokud k nim přidáte hromady hnědého cukru, sirupu a čokoládových lupínků, pravděpodobně cukr vyskočí do červených hodnot. Naopak, kakaový prášek, mandlové máslo, chia semínka či vlašské ořechy jejich dopady na zvyšování hladiny krevního cukru mohou změnit.

Sušené ovoce

Sušené ovoce, jmenovitě třeba rozinky a brusinky, obsahují cukr v té koncentrovanější formě, a proto má vysoký obsah sacharidů. Omezte denní příjem na jednu hrst, respektive asi tak 30 gramů. Zároveň si dejte pozor na kávu, černý a zelený čaj. Ačkoli kofein působí různě případ od případu, po šálku uvedených horkých nápojů se může stát, že se hladina cukru v krvi začne šplhat nahoru.

A jak je to s prevencí?

Zaměřte se vysoce kvalitní a čerstvá jídla, omezte rafinované sacharidy, přidejte víc bílkoviny a vlákniny. Nutně se nemusíte vzdát červeného masa nebo ovesných vloček, spíš se zaměřte na zbytek složení svého talíře a množství té dané potraviny. Ochutnat neznamená sníst dvě porce, které by dospělého člověka nasytily na celý den.

Zdroje: mindbodygreen.com, healthline.com, food.ndtv.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(2 hlasů)

Boloňské špagety

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat