Prostreno.cz

Lutein je podstatou zdravých očí

Naše oči denně zpracovávají nepřeberné množství podnětů a informací. Věděli jste, že jimi vnímáme až 80 procent podnětů z okolí? K těm základním se v poslední době přidávají také další zátěžové faktory, protože zatímco dříve jsme sledovali jen obrazovky televizí, dnes k tomu přibývají také monitory počítačů a obrazovky chytrých telefonů.

Pokud jsou oči denně nadměrně vystavovány práci na počítači, klimatizaci, topení či slunečnímu záření, dochází k jejich nadměrnému zatěžování, což může mít za následek postupné zhoršování zraku, které je dnes běžné téměř u každého člověka.

Málokdo si však uvědomuje, že o oči je potřeba pečovat úplně stejně jako o zbytek těla. I naše oči totiž potřebují odpočinek, správnou výživu a ideálně i pravidelné cvičení (ano, existují také cviky na posílení zraku, ty ovšem v dnešním článku probírat nebudeme.) Jak tedy o zdraví očí pečovat, a které konkrétní živiny pro optimální zdraví svých očí potřebujete? Jednou z klíčových živin pro zdraví očí je lutein, karotenoid s protizánětlivými vlastnostmi. Co to vlastně lutein je a jak prospívá vašim očím? A jak můžete tuto živinu získat ze stravy?

Lutein a jeho přínosy

Lutein (a zeaxantin) jsou karotenoidy žluté barvy. Obvykle se vyskytují současně, mají antioxidační účinky a říká se jim také makulární pigmenty. Přirozeně se vyskytují v kaki, pažitce, bazalce, špenátu, goji, mrkvi, vejcích, zelených fazolkách, mangu, některých druzích ořechů, červeném hroznovém víně apod. Karotenoidy jsou zodpovědné za zářivé barvy mnoha rostlin, jako jsou jasně červené, oranžové a žluté odstíny různých druhů ovoce a zeleniny. I když tyto pigmenty hrají důležitou roli ve zdraví rostlin, poskytují také mnohé zdravotní výhody lidem, kteří pravidelně konzumují potraviny obsahující tento fytonutrient. Spolu s luteinem je dalším důležitým karotenoidem také zeaxanthin, který je strukturálně je podobný luteinu, jen s malým rozdílem v uspořádání jeho atomů.

Lutein a zeaxanthin jsou nejdůležitější karotenoidy, které se nacházejí ve vaší sítnici. Jsou soustředěny většinou v oblasti makuly, jež se nachází v zadní části oka. Vzhledem k tomu, kde jsou koncentrovány, jsou tyto dva karotenoidy známé jako makulární pigmenty a jsou prevencí vzniku věkem podmíněné makulární degenerace. Lutein mimo jiné chrání oko (a zrak) také před možným poškozením způsobeným ultrafialovým slunečním světlem či modrým digitálním světlem.

Jak působí lutein na zdraví očí?

Lutein a zeaxanthin jsou velice silné antioxidanty, které chrání vaše tělo a zejména vaše oči mnoha způsoby. Pokud jde o zdraví vašich očí, výzkum naznačuje, že tyto živiny mohou pomoci potlačit zánět, zvýšit ostrost vašeho vidění, zlepšit citlivost vizuálního kontrastu, chránit oční tkáň před poškozením slunečním zářením a modrým světlem, a především chránit před krátkozrakostí či snížit její rozsah. Dále může lutein a zeaxanthin pomáhat při léčbě již probíhajících onemocnění, jako například:

Věkem podmíněná makulární degenerace, AMD, diabetická retinopatie, šedý zákal, onemocnění suchého oka apod. Lutein snižuje příznaky a napomáhá regeneraci sítnice.

Kolik luteinu potřebujete?

Lutein je obecně považován za bezpečný, a to i ve vyšších množstvích, proto není definováno žádné konkrétní doporučené dávkování. Na základě studií bylo zjištěno, že člověk denně průměrně konzumuje pouze 1–2 mg luteinu. Abyste tedy snížili riziko vzniku očních onemocnění, je vhodné zvážit vyšší příjem luteinu prostřednictvím doplňků stravy. Pro prevenci je doporučeno užívat nižších dávek (6–10 mg denně), pro léčbu stávajících nemocnění je vhodné dávku navýšit (20–25 mg denně), výši dávkování a vhodnost přípravku pro vás, však konzultujte se svým lékařem.

Zdroje: healthline.com, botanic.cz, verywellhealth.com/can-lutein-supplements-protect-your-eyes






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vaječná omeleta s lososem

(35 hlasů)

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat