Prostreno.cz

Stále živé mýty o vejcích

Dají se vařit, smažit i zapékat. Jsou chutná, ale pro některé i nebezpečná. Z nesmyslných důvodů. Kterým nesmyslům o vejcích ještě stále věříte?

Co bylo dřív? Slepice, nebo vejce? Podle evolučních biologů z King‘s College v Londýně vejce. To je velmi oblíbenou součástí mnoha jídelníčků. Obsahuje vitamin D, který hraje důležitou roli při vstřebávání vápníku a fosforu, takže je nezbytný pro udržení zdravých kostí a zubů.

Ve vejci se dá nalézt i vitamin B12, jež je zase nezbytný pro tvorbu červených krvinek, opravu tělesné tkáně a udržení zdravé funkce imunitního a nervového systému. Ve slepičích darech se ukrývá i cholin, což je málo známá, ale důležitá živina, která hraje zásadní roli ve vývoji a funkci mozku. I přes všechny tyhle výhody se konzumace vajec mnozí obávají. Ještě stále totiž věří mýtům, které se s nimi pojí. Patříte k nim i vy?

Při hubnutí je nutné vzdát se žloutků

Někteří lidé nechtějí ztloustnout, nebo rovnou drží redukční dietu, a proto nejedí žloutky. Pravda je taková, že ve vaječných žloutcích jsou přítomné bílkoviny a další užitečné látky. Ty přispívají ke vstřebávání vápníku. Žluté středy také obsahují již uvedený cholin, který zajišťuje výbornou činnost jater. Podle dietologů můžete do svého jídelníčku, a ano, i při hubnutí, zařadit jedno celé vejce denně. Díky experimentům se přišlo na to, že při tomto množství naopak později během dne sníte menší množství jídla. Figuře tak nic neublíží.

Syrové vejce je lepší než vařené

Filmový hrdina, boxer Rocky, kterého ztvárnil Sylvester Stallone (75), během přípravy na zápas pil syrová vejce. Takhle to dělá hodně sportovců, v naději, že jim narostou svaly a sníží se množství žaludečních kyselin. Riziko onemocnění salmonelózou je v takovém případě nízké, bílky čerstvých vajec se nevstřebávají tak dobře ty uvařené, nedochází k absorpci biotinu.

Hnědé kusy jsou výživnější

Vše, co je hnědé, bývá v našich očích zdravější. Hnědý, celozrnný chléb, hnědá rýže… Co se týče vajec, tak je úplně jedno, o jakou barvu jde. Podle studií jsou hnědá vejce stejná jako bílá. Barvu skořápky ovlivňuje pouze genetika. Pokud jsou slepice chované ve stejných podmínkách, výsledná vejce různých barev se od sebe neliší ani obsahem živin, ani chutí.

Těhotné by si měly dávat pozor

Vejce jsou bohatým zdrojem vitaminů, aminokyselin a minerálních látek. Není tedy důvod, proč by se jich nastávající maminky měly vzdávat. Jediným pravidlem je, že by neměly jíst vejce syrová a tepelně neupravená.

Zdroje: australianeggs.org, slamxhype.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Langoše

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)

Cuketová polévka se sýrem

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat