Prostreno.cz

Jak se lze ochránit před chřipkou?

I když se nenecháte očkovat proti chřipce, můžete se před ní do jisté míry chránit. Jak? Poradíme vám!

Vlastně na tom není zas až tak nic složitého. Stačí dodržovat následující pravidla. Neříkáme, že s nimi nemůžete chřipku dostat, ale vaše šance na bezchřipkovou zimu se o něco zvýší.

Čisté ruce – základ všeho

Říkáme to malým dětem, i nám to rodiče opakovali. Myjte si ruce! A myjte si je opravdu často. Pokud nemáte k dispozici mýdlo a kohoutek s vodou, vsaďte na dezinfekční gely nebo ubrousky.

Kýchejte chytře

Pokud rychle nemáte k dispozici kapesník, jímž byste zakryli své kýchnutí, nekýchejte do dlaní. Všechny viry z nich totiž pěkně přenesete dál, na cokoli, čeho se dotknete. Kýchejte raději do ohbí lokte.

Oči, ústa, nos – nedotýkat se, prosím

Přes den se dotkneme stovek nejrůznějších předmětů, u nichž rozhodně nemáme jistotu, že jsou nekontaminované nějakým zákeřným virem. A pokud si zrovna hned nemůžete umýt ruce, dávejte si pozor, abyste se příliš nedotýkali svého obličeje – především úst, nosu a očí.

Vitaminy, minerály

Především vitamin C hraje v prevenci chřipky důležitou roli. Takže na něj nezapomínejte. A důležité jsou i další látky, jež podporují imunitní systém. V době epidemií se vyplatí investovat i do nějakého doplňku stravy.

Pomoc imunitě

Zkuste se zamyslet i nad svým životním stylem. Můžete se dopovat vitaminy, ovšem to samo o sobě nestačí. Pokud kouříte a pijete pravidelně alkohol, omezte obojí. A nezapomínejte na pravidelný pohyb! Imunita vám bude vděčná.

Na stravě záleží

U životního stylu ještě zůstaňme. Nezapomínejte v zimě na dostatečný přísun ovoce a zeleniny! Nejlepší je obojí čerstvé.

Hlavně klid

Naučte se bojovat se stresem! Dopřávejte si dostatek odpočinku, relaxace, spánku… Stres totiž oslabuje imunitní systém, a tak naše schopnost ochrany před viry podstatně klesá.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Zapečená celozrnná houska

(17 hlasů)

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat