Prostreno.cz

Rýžové chlebíčky jako zdravá svačinka nevyhovují

Rýžové chlebíčky si rádi dají všichni, kdo chtějí jíst zdravě nebo potřebují trochu zhubnout. Dáváme je jako zdravou svačinku dokonce i dětem. Podle nové studie ale už tak zdravé nejsou.

Rýžové chlebíčky mnozí z nás považují za zdravé, protože mají nízký obsah kalorií – obsahují jen něco mezi 20–40 kilokaloriemi. Podle seznamu ingrediencí v sobě často ukrývají jen málo ingrediencí a obvykle žádné škodlivé přísady.

Křupavé chlebíčky jsou také oblíbená svačinka pro děti. Podle několika studií společnosti Öko-test jsou ale populární chlebíčky zdravotně závadné.

V roce 2018 analyzovala společnost s ohledem na škodlivé látky, které obsahují, rýžové chlebíčky od 15 různých výrobců. Asi polovina výrobků obdržela v testu hodnocení „nedostatečné“ nebo „závadné“.

Zdravá svačina?!

Hlavním problémem ve zkoumaných rýžových vaflích je arsen. Ten se nachází v půdě a vodě, kterou potom rýže absorbuje. Uvnitř rostliny i zrnka rýže se arsen hromadí. Jak vysoké je znečištění arsenem závisí na oblasti, kde se rýže pěstuje. Podle Öko-testu je například většina Bangladéše, kde se rýže pěstuje ve velkém, znečištěná velmi silně.

Arsen se tedy nachází ve všech výrobcích z rýže, u rýžových chlebíčků je ale zatížení velmi vysoké. Při výrobě těchto údajně zdravých rýžových chlebíčků musí výrobci z rýžových zrn odstranit tekutinu tak, že ji zahřejí na vysokou teplotu. To ale vede k vyšší koncentraci znečišťující látky.

Arsen se klasifikuje jako karcinogenní látka. Kromě toho i malé množství může vést k poškození nervů, kůže a cév, stejně jako kardiovaskulárních onemocnění a může mít negativní vliv na vývoj.

To není všechno

Druhým faktorem, který je zpochybňuje prospěšnost rýžových chlebíčků, je akrylamid. Podle vědeckých studií je tato látka také podezřelá ve zvýšeném riziku vzniku rakoviny. Akrylamid vzniká, když se potraviny bohaté na sacharidy zahřívají na vysokou teplotu – jako je tomu u rýžových chlebíčků. Nachází se ale i v mnoha dalších pečených nebo smažených výrobcích – jako například v hranolkách nebo brambůrkách.

V první testu v roce 2016 společnost v rýžových chlebíčcích objevila také zvýšené množství kadmia a dalších těžkých kovů. Ten má zase údajně vliv na funkci ledvin. Do rýže se těžké kovy dostávají z hnojiva a z čistíren odpadních vod.

Jak se chránit

Není však nutné teď zanevřít na všechny výrobky z rýže. Její konzumace je i nadále tělu prospěšná, ale s přihlédnutím k vhodnému množství. To bychom měli zvlášť bedlivě sledovat právě u malých dětí, kteří jsou na nebezpečná látky ještě citlivější.

Zdroj: názory autora, časopis Öko-test,https://theceliacmd.com/arsenic-in-rice-the-gluten-free-diet-facts-and-tips/, https://choice.npr.org/index.html?origin=https://www.npr.org/sections/thesalt/2012/02/16/146994249/yes-theres-arsenic-in-your-rice-but-is-that-bad





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat