Prostreno.cz

Zimní brusinkový koláč

Je jen málo plodů, které by se mohly pyšnit antibakteriálními účinky tak jako brusinka. Kromě prevence proti zánětům močových cest vám tato drobná plodina pomůže také při léčení žaludečních vředů a zažívacích potížích, pomůže snížit hladinu cholesterolu a krevního cukru, a má dokonce také protinádorový účinek.

Zkrátka, brusinky jsou v zimním období jedním z nejlepších posilovačů organismu! Nejčastěji se s nimi v kuchyni setkáte ve formě kompotů, které jsou nepostradatelnou přílohou pravé svíčkové a prakticky všech zvěřinových chodů. Obsahují velké množství vitaminu C, kyseliny šťavelové a minerálních látek. Mlsat je však můžete i nasladko, a vytvořit z nich chutný a zdravý zimní koláč.

Zimní brusinkový koláč

Ingredience

(dortová forma vel. 20cm)

210 g špaldové mouky

1 lžička prášku do pečiva

75 g změklého másla

špetka soli

100 g krupicového cukru

230 g zakysané smetany

2 vejce

½ lžičky vanilkového extraktu

150 g čerstvých nebo mražených brusinek

(pokud máte k dispozici pouze sušené brusinky, nechejte je alespoň hodinku odmočit ve vodě, případně přes noc ve vymačkané šťávě z citronu)

drobenka:

50 g třtinového cukru

100 g špaldové mouky

50 g másla

Postup

1 V míse utřete máslo s cukrem a špetkou soli, postupně přimíchejte vejce, vanilkový extrakt a zakysanou smetanu, a nakonec vmíchejte mouku s práškem do pečiva. Pokud máte k dispozici kuchyňský robot, míchejte pomocí balónové metly, dokud nebude těsto důkladně promíchané a nadýchané. Hotové těsto by mělo mít konzistenci bábovkového třeného těsta.

Chcete-li docílit ještě nadýchanější struktury, rozdělte vejce na žloutky a bílky. Žloutky přidejte do těsta během jeho zpracovávání, a bílky (ve formě vyšlehaného tuhého sněhu) zapracujte až úplně naposled. A to ručně a po částech, pomocí vařečky nebo stěrky.

2 Na závěr do těsta nasypejte většinu brusinek (část nechejte stranou na ozdobu) a zlehka promíchejte, aby se brusinky zapracovaly do těsta.

3. V druhé míse si připravte drobenku. Všechny přísady zpracujte ručně nebo pomocí kuchyňského robotu (za použití ploché metly) v hrudkovitou směs.

4 Koláčové těsto vlijte do dortové formy o průměru 20 cm vymazanou nebo vystlanou pečicím papírem, rovnoměrně posypejte drobenkou a ozdobte brusinkami.

5 Pečte v předem vyhřáté troubě (na 180 stupňů) asi 45–60 min. Míru propečení vyzkoušejte špejlí. Po upečení vyjměte z trouby a nechejte vychladnout na mřížce.

6 Podávejte s horkým čajem nebo punčem.

Dobrou chuť!

Zdroje: nazeleno.cz, foodbodylife, názor autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat