Prostreno.cz

Starověký zázrak jménem dračí krev

Dračí krev je přírodní rostlinná pryskyřice. Má tmavě červenou barvu, od čehož je odvozeno její jméno. Původ dračí krve je trochu matoucí, rudou mízu totiž roní vícero druhů tropických stromů (Croton, Pterocarpus, Daemonorops nebo Dracaena) a každá může mít trochu jiné účinky.

Ta "pravá" dračí krev se v minulosti získávala z dračince rumělkového (Dracaena cinnabari), jenž roste výhradně na ostrově Sokotra v Arabském moři a patří k ohroženým druhům. Dnes se jako dračí krev zpracovává spíše pryskyřice z rozšířenější asijské palmy Daemonorops draco nebo z amazonského stromu Croton lechleri.

Rostlinná pryskyřice se používá po tisíce let pro různé účely. Záznamy o jejím použití dohledáte již z dob starověkého Řecka a Říma, Indie, Číny či Středního východu.

Jak se dračí krev používá?

Rostlinné pryskyřici byly dříve připisovány zázračné léčebné vlastnosti, užívala se k urychlení hojení ran a někteří léčitelé ji používali při léčbě dýchacích a zažívacích potíží. Kromě užití v léčitelství byla dračí krev také důležitou součástí určitých duchovních praktik. Patří mezi ně wicca, voodoo, šamanismus a některé další lidové magické rituály. I v dnešní době dračí krev naleznete jako součást přírodních barviv a kadidel.

Antimikrobiální vlastnosti

Dračí krev je skvělý bojovník proti patogenům, jako jsou bakterie, houby a viry. Výzkumy naznačují, že se v dračí krvi skrývá velký potenciál pro léčbu diabetu, zánětlivých onemocnění a možná i rakoviny. K ověření těchto předpokladů je ovšem zapotřebí ještě celá řada výzkumů. Léčitelé zatím vycházejí z praxe a zkušeností domorodců, kteří dračí krví léčili špatně se hojící rány, vředy i ekzémy, proto je hojně využívána i v kosmetice.

Mýdla i masti

Jak zde již bylo uvedeno, dračí krev má silné antibakteriální, antivirové, antimykotické, antioxidační a hemostatické vlastnosti. Mýdlo či mast s obsahem dračí krve urychluje regeneraci kůže, zmírňuje vyrážky a zánětlivé vřídky, a působí detoxikačně na některé typy plísňových onemocnění pokožky. Masti s obsahem dračí krve se osvědčily při léčbě bradavic a drobných bradavičnatých nádorků kůže, a rovněž pomůže zmírnit reakci po hmyzím kousnutí.

Vnitřní užití

Co se týče vnitřního užití, na trhu jsou k dispozici čaje s obsahem dračí krve, tinktury či prášky. Konkrétní způsob užití závisí na typu přípravku a doporučení /dávkování uvedeného prodejcem. Před zahájením léčby pomocí takového přípravku však konzultujte svůj zdravotní stav s lékařem. Tinktury oceníte při výplachu úst, kloktání při angíně, zánětech mandlí a léčbě aft. Uleví vám od bolesti, zbrzdí růst patogenních bakterií v ústech a snižuje možnost vzniku parodontózy. Čaj je zase skvělá volba při žaludečních vředech a zažívacích obtížích jako je nadýmání či střevní problémy. Užívání dračí krve rovněž údajně omezuje riziko vzniku nádorového onemocnění žaludku a střev.

Upozornění

V minulosti se “rudá míza“ využívala i k vyvolání potratu, proto se její užívání rozhodně nedoporučuje těhotným a kojícím ženám. U zdravých dospělých lidí je jinak konzumace potravinových doplňků z dračí krve v předepsané míře považována za bezpečnou.

Zdroje: healthline.com, biooo.cz, drugs.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Pečený losos s chřestem

(1 hlasů)

Rizoto

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat