Prostreno.cz

Bylinné doplňky stravy mohou snížit účinnost užívaných léků

Zelený čaj, ginkgo biloba, lněná semínka nebo třeba šalvěj. Může se tohle kombinovat s léky na epilepsii, ředění krve nebo cholesterol? Prý ne, tak si dejte velký pozor!

Protože se lidé zase začínají obracet k přírodě, jsou bylinné doplňky stravy vyhledávaným sortimentem. Mohou je ale konzumovat všichni, a to bez ohledu na zdravotní stav? Ukázalo se, že obezřetnost je tu na místě.

Fakta která je třeba znát

Statistický průzkum české a slovenské Asociace pro speciální potraviny prokázal, že za doplňky stravy našinci utratí necelou tisícovku ročně. Pokud by vás zajímalo, o co bývá v lékárnách největší zájem, jsou to hlavně kloubní preparáty, probiotické přípravky a bylinné produkty, konkrétně čajové směsi, tinktury, sirupy a oleje. Ovšem právě s těmi je trochu potíž. Podle nejnovější studie publikované v magazínu British Journal of Clinical Pharmacology mohou některé volně prodejné medikamenty negativně interagovat s užívanými léky. To znamená, že snižují jejich účinnost a ovlivňují jejich působení, což může být předzvěstí i závažných zdravotních komplikací. Co si příliš nerozumí s čím?

Kombinace s ďábelským výsledkem

Vědci působící v South African Medical Research Council, což je jihoafrická lékařská výzkumná organizace, v rámci svého průzkumu podrobně přezkoumali téměř 50 již uskutečněných studií. Zjistili, že pacienti užívající léky na ředění krve hlásí nežádoucí příznaky po konzumaci doplňků stravy s obsahem šalvěje, lněných semínek, třezalky, brusinek, heřmánku a kustovnice čínské. Tyto přísady podle nich omezují antikoagulační schopnosti uvedených léčiv. Experti rovnež varují před kombinací zeleného čaje a prášky na vysoký cholesterol, neboť prý může způsobit intenzivní křeče v nohou. Problémem podle nich mohou být i antikonvulziva (přípravky pro prevenci epileptických záchvatů) polykaná souběžně s ginkgo bilobou. O všem, co pravidelně užíváte, se tedy raději poraďte s lékařem – čistě pro jistotu.

Zdroje: time.com, bps.ac.uk





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat