Prostreno.cz

Výživová tajemství kozího másla

Už jste slyšeli o kozím másle? Kozí máslo je opravdovým klenotem mezi mléčnými výrobky! Je to v podstatě to nejlepší máslo, jaké si v dnešní době můžete dopřát! Je mnohem zdravější a snáze stravitelnější než klasické máslo z kravského mléka. Na chleba si jej tedy obvykle může namazat i ten, kdo trpí alergií na kravské mléko!

V dnešní moderní době jsou totiž krávy dopovány růstovými hormony, které mají zajistit větší množství mléka. Výrobky z kravského mléka jsou tak záležitostí masové výroby, což má vždy za následek nižší kvalitu (za samozřejmě také nižší cenu). Z toho vyplývá, že za kozí máslo si sice připlatíte, ovšem na druhou stranu je kozí mléko (a v tomto případě zejména kozí máslo), stále nedotčené masovou výrobou.

Pokud si navíc můžete kozí máslo či sýr opatřit z ekologické farmy od koz, které nejsou hormonálně stimulovány, a které se živí kvalitní potravou a mají správnou péči, našli jste elixír skvělého zdraví a dlouhověkosti! A to bez nadsázky!

Tři důvody, proč dát přednost kozímu máslu

Kozí máslo je bohaté na vitaminy rozpustné v tucích

Kozí máslo obsahuje velké množství vitaminů rozpustných v tucích, mezi nimiž jsou nejdůležitější vitaminy A, E a především K2. První dva lze získat ze zdravé stravy, která zahrnuje maso, ryby, ořechy, semena a zeleninu. Vitamin K2 je však v dnešním způsobu stravování poměrně vzácný! Přitom má velmi důležitý vliv na zdraví, jelikož se podílí na metabolismu vápníku.

Kozí máslo je spojeno s nižším rizikem obezity

Dietologové v současné době často doporučují výběr nízkotučných mléčných výrobků. Tvrdí, že tímto způsobem získáte potřebný vápník bez „špatných“ tuků a kalorií. Ale navzdory vysoké kalorické hodnotě nemají mléčné výrobky s vyšším obsahem tuku nic společného s obezitou nebo jakoukoli nemocí. Při výzkumu bylo zjištěno, že tyto produkty jsou naopak spojeny s výrazně sníženým rizikem obezity. Samozřejmě i v tomto případě předpokládejme, že se stravujete s mírou, a nekonzumujete půl kila másla denně, že ano.

Kozí máslo snižuje riziko infarktu

V minulosti odborníci často doporučovali nahradit máslo margarínem, což se naštěstí poměrně rychle prokázalo jako zcestné. Zdravou potravinu, jakou je máslo, rozhodně nedoporučujeme nahrazovat margarínem s obsahem vysoce zpracovaných trans mastných kyselin, které způsobují mnoho nemocí. Podle nejnovějších studií margarín dokonce významně zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění, zatímco máslo takový účinek nemá. Překvapení! 

Jak se kozí máslo vyrábí a kde jej koupit?

Kozí máslo je v podstatě luxusní výrobek. K jeho výrobě je nutné získat potřebné množství smetany, což je v případě kozího mléka náročnější. Výsledný produkt je ale ve srovnání s kravským máslem jemnější a lépe stravitelný, vhodný je i pro děti. Kuličky tuku jsou v kozím mléce menší než v kravském, a proto trvá déle, než tuk vystoupá na povrch. Kvalitě a náročnosti zpracování másla odpovídá také jeho cena. Jedno balení má zhruba sto deset gramů a zákazník jej dostane asi za padesát korun. Cena odráží jednak množství práce, ale i cenu kozího mléka, které je dražší než kravské. Kozí máslo zakoupíte buď na lokálních farmách, v obchodě se zdravou výživou či luxusními potravinami, nebo v některých hypermarketech (například Albert).

Zdroje: greekgoesketo.com/goat-butter,  prostejovsky.denik.cz






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat