Prostreno.cz

Na nespavost můžete vyzrát chřestem

Chřest je podceňovanou potravinou. Ale proč? Vždyť má ohromující účinky! Kromě toho, že díky němu lépe a rychleji usnete, se pořádné vzpruhy dočkají i vaše kosti, trávení a imunita.

Už pár dní jste se pořádně nevyspali? Příčin nespavosti existuje bezpočet, stejně jako jejích důsledků. Znáte je všechny, nebo jich máme pár jmenovat? Kdybychom citovali odborníky, spánková deprivace zvyšuje riziko depresí, nadváhy, diabetu, rakoviny i srdečních chorob. Způsobuje samozřejmě i chronickou únavu, stejně jako nesoustředěnost a podrážděnost. Je tedy třeba položit otázku – chutná vám chřest? Právě on možná představuje jisté řešení.

Léčivo s královskou tradicí

Pěstování chřestu bylo rozšířeno už v antickém Řecku i Římě, kde se na něj pohlíželo jako na lahůdku i lék. Jak se jeho věhlas šířil, stoupala i cena. Vůbec první evropská chřestová plantáž byla založena na zámku ve Versailles, o což se zasadil dvorní zahradník francouzského krále Ludvíka XIV. Tehdy ale tento panovník jistě nemohl tušit, co mu pod okny obdivovaného zrcadlového sálu vlastně roste za poklad.

Přítel, jehož chuť se nedá splést

Tato bylina je díky moderní vědě známá hlavně tím, že působí jako diuretikum a bývá velkým pomocníkem při hubnutí. Také zabraňuje poškození krevních cév, podporuje plodnost a normalizuje tlak. Zároveň prospívá zraku a značně snižuje riziko rakoviny, přičemž posiluje kosti a povzbuzuje imunitu. Vzhledem k faktu, že neutralizuje škodlivé volné radikály, zpomaluje biologický proces stárnutí i tvorbu vrásek. A co má společného s kvalitním spánkem a hezkými sny?

Co porce, to ukolébavka

Odborníci nepopírají, že opomíjený chřest díky podílu kyseliny listové, která pozitivně ovlivňuje duševní pohodu a tlumí úzkostné stavy, může noční odpočinek skutečně zkvalitnit. A urychlit také samotné usínání, při kterém jsou klidné nervy naprosto zásadní. Ať už ho budete konzumovat v jakékoli formě a podobě, když si na něm smlsnete ve večerních hodinách, dost možná vyřešíte i problém s nespavostí, domnívají se experti.

Zdroje: 1mhealthtips.com, nutritiouslife.com, health.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat