Prostreno.cz

O bazalce od stonku po kořen

Bazalka patří ke středomořským kulinářským bylinám. Její vůně je svěží, mírně nasládlá, lehce kořeněná a harmonizuje především se zeleninou. Tradičně bazalku najdete v kombinaci s rajčaty nebo mozzarellou.

Koření původně pochází z tropické oblasti, ale tradičně se používá v řecké a italské kuchyni. Do Evropy se dostala ve 12. století. Existuje asi 65 různých druhů bazalky, přičemž jen několik z nich se pěstuje.

Bazalka patří do rodiny máty a tvoří zelené, aromatické listy. Aromatická chuť bazalky je dána esenciálními oleji linalolem, estragonem a eugenolem. Kromě toho obsahuje taniny, flavonoidy, stejně jako vitamín K, vápník, beta-karoten a železo. Říká se, že podporuje trávení, má protizánětlivý účinek, a dokonce pomáhá při menstruačních bolestech a migrénách.

Použití v kuchyni

V kuchyni se používá čerstvá i sušená bazalka. Čerstvá bazalka by se nikdy neměla vařit, jinak ztrácí příliš mnoho chuti. Proto je lepší přidat listy pouze na konci, například na pizzu nebo do salátu. Bylina je dokonalým doplňkem k rajčatům, ale také k zelenině, jako je cuketa a lilek, nebo k sýrům, jako je mozzarella, feta nebo parmazán. Dokonce i v nápojích nebo dezertech bazalka rozvíjí svou lahodnou vůni. Můžete ji použít ke zdobení a také k výrobě lahodných omáček a pest.

Bazalkové pesto

Pesto je v podstatě rozmixovaná bazalka, olivový olej, semena nebo ořechy, česnek a v případě potřeby parmazán. Nejlépe chutná s těstovinami. Skladujeme v chladničce, kde vydrží asi 1 týden.

Pěstování, sklizeň a kvetení bazalky

Bazalka můžete pěstovat ve skleníku, venku, na parapetu a na balkoně. Semena se vysévají od konce dubna. Rostlina potřebuje volnou, vodou propustnou a na živiny bohatou půdy, dostatek slunce a tepla. Přímé sluneční světlo však způsobuje zhořknutí listů. Ideální je tedy umístění v částečném stínu. Bazalka nesnáší teploty pod 10 stupňů, v chladu listy zhnědnou. Potřebuje hodně vody, ale vyhněte se přelití, jinak bazalka snadno umírá.

Pokud si chcete užít bazalku ze supermarketu po dlouhou dobu, měli byste ji po zakoupení přesadit do většího květináče, nebo ven. Nejlepší je rozdělit ji na několik částí a zasadit do většího s novou půdou. Bazalka má tedy dostatek prostoru k růstu a dostává dostatek živin, které půda z nádob ze supermarketu neobsahuje.

Sklizeň, péče a doba květu

Bazalka sklízíme podle potřeby. Nožem nebo nůžkami odřízněte celý stonek bazalky nad první osou listů. To je nejlepší způsob, jak může stonek bazalky dorůst. Pravidelné prořezávání bazalky tímto způsobem podpoří huňatý růst byliny. Alternativně můžete odříznout spodní dva listy stonku. To je nejlepší způsob, jak může rostlina pokračovat v růstu. Sklizeň jednotlivých listů má na druhé straně na rostlinu negativní vliv. Sklízíme pravidelně, abychom zabránili kvetení. Jakmile se objeví květy, bazalka ztrácí svou vůni a růst se zpomaluje.

Zdroj: názory autora, essen und trinken





Celkem 3 komentářů

Petr Málek
10.04.2024
Petr
10.04.2024
Siraellen
12.03.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat