Prostreno.cz

Výhody použití rýžového oleje

Vybrat správný olej pro použití v kuchyni není zrovna jednoduchá záležitost. Výběr oleje bude záviset na tom, jaký typ pokrmu připravujete, při jak vysokých teplotách jej připravujete, a nakonec také na vašich výživových cílech a případných zdravotních problémech. Pokud je například vaší prioritou zdraví srdce, budete vyhledávat oleje, které obsahují více omega 3 mastných kyselin (prospěšných pro srdce). Pokud máte tendenci do své každodenní stravy zařazovat více salátů nebo lehkých vařených jídel, budete potřebovat olej, který má příjemnou chuť i při pokojové teplotě a netuhne.

Pokud si naopak vychutnáváte smažená jídla nebo při vaření používáte vysoké teploty (grilování, restování) vámi používaný olej by měl mít schopnost odolat vysokým teplotám a měl by mít vyšší kouřový bod. Některé oleje jsou lehké, jiné těžší, některé mají výraznou chuť a jiné jsou jemné až nevýrazné. Správný výběr oleje tedy může ovlivnit nejen chuť vašeho jídla, ale také vaše zdraví. Proč tedy rýžový olej v mnohém překonává konkurenci?

Rýžový olej je vlastně olej z rýžových otrub a běžně se používá jako kuchyňský olej v mnoha asijských zemích, včetně Japonska, Indie a Číny. Rýžové otruby (vedlejší produkt mletí rýže) se obvykle používají jako krmivo pro zvířata nebo se vyhazují jako odpad. Nedávno si však získaly pozornost pro své potenciální zdravotní přínosy ve formě oleje.

Čím je rýžový olej speciální?

Podobně jako jiné netropické rostlinné oleje (řepkový a olivový olej), olej z rýžových otrub obsahuje vyšší podíly nenasycených tuků prospěšných pro srdce. Může se také pochlubit 29 % doporučené denní dávky vitaminu E (vitaminu rozpustného v tucích).

Jen tak se nepřepálí

Rýžový olej má jeden z nejvyšších kouřových bodů mezi oleji dostupnými na českém trhu. Kouřový bod je teplota, při které olej začne hořet nebo začne kouřit. Je to známka toho, že se přepaluje, což může zcela zničit chuť vašeho jídla. Čím nižší je bod kouření, tím méně je olej ideální pro grilování, smažení nebo pečení při vysokých teplotách.

Kouřový bod rýžového oleje dosahuje teplot 215 až 255 °C. Pro srovnání – olivový olej má kouřový bod max. 205 °C, ghee právě kolem 255 °C. Z tohoto pohledu tak patří rýžový olej mezi ty nejvhodnější oleje na smažení a fritování, kdy je zapotřebí použít vyšších teplot.

Je všestranný

Na rozdíl od olivového a řepkového oleje je ideální nejen na smažení ale i pečení, protože jeho jemné aroma nijak nepřebije výslednou chuť pokrmu. Olej můžete použít na smaženice, polévky, dresinky apod.

Kde jej koupit

Rýžový olej zakoupíte v obchodech se zdravou výživou, s asijskými či orientálními potravinami nebo v regálech některých vybraných hypermarketů. Jeho cena se pohybuje okolo 120 Kč za 500 ml (podle typu a výrobce).

Zdroje: healthline.com, vyvazenezdravi.cz , fortunefoods.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat