Prostreno.cz

Zajímavá kurkuma

Kurkuma se považuje za čisticí a energizující koření z ajurvédské kuchyně, která je u nás stále populárnější. Co jste o kurkumě nevěděli?

Kurkuma je příbuzná zázvoru a čerstvá vypadá docela podobně – s tím rozdílem, že kurkuma je mnohem žlutější – odtud její název. Koření můžete použít čerstvé, ale obvykle se používá mleté na prášek. V čerstvé formě je kurkuma k dispozici v obchodech se zdravou výživou a dobře zásobených supermarketech po celý rok. Kromě toho je kurkuma důležitou složkou směsi kari koření. Kurkuma získává svou intenzivní zlatavě žlutou barvu z barviva kurkumin – ve skutečnosti se kurkuma také používá k barvení textilií.

Kde roste kurkuma?

Rostlina kurkumy roste až do výšky jednoho metru a tvoří kořeny. Kořen, který patří k zázvorovému koření, pochází původně z jižní Asie a pěstuje se v tropech. Kurkuma se používá v kuchyni již více než 4 000 let. Aby čerstvý kořen neztratil svou vůni a typickou barvu, kurkumu byste měli skladovat na tmavém a suchém místě a rychle spotřebovat.

Jaká je kurkuma

Díky své čisticí síle hraje kurkuma zásadní roli v ajurvédském učení. Také v čínské medicíně se koření používá jako lék. Kurkuma se používá jako kosmetický elixír, stejně jako antioxidační a energizující koření, které také pomáhá při bolesti kloubů a ztuhlém těle. To je díky analgetickým a protizánětlivým účinkem žlutého koření. Kromě toho pomáhá při nadýmání po jídle s vysokým obsahem tuku, protože urychluje metabolismus.

Použití v medicíně

Říká se, že pomáhá s rakovinou, včetně rakoviny tlustého střeva, prostaty a prsu. Má také prokazatelně protizánětlivý účinek a jeho složky podporují zdraví kostí. Kurkumin zlepšuje i trávení tuků a pomáhá s Alzheimerovou chorobou. Skutečně zázračný kořen!

Se všemi výsledky výzkumu je důležité zacházet opatrně a o konzumaci kurkumy se poradit s lékařem. Mnoho účinků na zdraví také pochází z laboratoře a ne z reálného světa. Kromě toho je k dosažení účinků vždy nutné velké množství kurkumy. Tato množství mohou být stěží dodávána prostřednictvím stravy. Kromě toho tělo absorbuje kurkumin špatně.

Použití v kuchyni

Superpotravina dává jídlu intenzivní žlutou barvu a poskytuje zvláštní vůni s kořeněnou, mírně zemitě hořkou chutí. Zejména v indické kuchyni se koření používá v mnoha klasických pokrmech – například v kari, palačinkách nebo v zeleninových přílohách, jako jsou smažené lilky. Kurkuma také chutná dobře v nápojích – například smoothie nebo ajurvédský léčivý nápoj Golden Milk. A italské těstoviny nebo marocké pokrmy s kurkumou také získávají na rafinovanosti.

Zdroj: life line





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)

Kuře na paprice

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat