Prostreno.cz

Zajímavá fakta o chia semínkách

Chia semínku se připisují zdraví velmi prospěšné vlastnosti. Ale jaké konkrétně? Máme pro vás užitečné tipy i zajímavá fakta.

Již u Mayů a Aztéků bylo chia – zejména jeho semena – považováno nejen za léčivou rostlinu, ale také za základní potravinu. Dvě polévkové lžíce namočených semen sloužily jako posílení – zrna byla určena k tomu, aby dodala vytrvalost a podpořila duševní a fyzickou výkonnost. Kromě toho poskytovaly dlouhotrvající nasycení. Proto není divu, že chia je v mayském jazyce překládána jako síla.

Malá semena jsou původem z Mexika a Guatemaly. V důsledku španělské účasti na dobytí Jižní a Střední Ameriky v 16. století se rostlina zřejmě dostala do Španělska. Dnes se chia nepěstuje pouze v Mexiku, ale také ve velkých částech Jižní Ameriky, Austrálie a jihovýchodní Asie. Pěstování v severnějších částech světa se ukázalo jako nemožné nebo neekonomické, protože rostlina není mrazuvzdorná.

Chia rostlina vyniká svými zelenými stonky a fialovými květy. Barva semen se pohybuje mezi černou, šedou nebo bílou, zrna jsou oválná o průměru jednoho až dvou milimetrů. Chia semínko tedy může být černé i bílé nebo šedé.

Jaký vliv mají chia semínka?

Chia semínka obsahují zdravé živiny, minerály a stopové prvky. S obsahem bílkovin 20 procent obsahují dvakrát více bílkovin než jiné obiloviny. Kromě toho jsou mimořádně bohaté na vlákninu a antioxidanty. Zvláště cenná je však rozpustná vláknina chia semínek, která zpomaluje rozklad sacharidů. Výsledkem je, že chia je schopna dodávat lidskému tělu energii po delší dobu. Proto byla už před 5 000 lety právem považována za superpotravinu. Pokud chcete využít tohoto dlouhodobějšího účinku sytosti chia semínek, můžete je také použít ke zhubnutí.

Pozoruhodný je vysoký podíl nenasycených mastných kyselin. Nenasycené mastné kyseliny patří mezi látky, které tělo samo o sobě nemůže vyrobit, ale jsou pro nás nezbytné. A nejen to: Drobná zrníčka jsou bohatá na vitamin B, niacin, vápník, hořčík, železo a zinek.

Ačkoli chia semínka obsahují relativně mnoho kalorií s asi 440 kcal na 100 gramů, pro sytost je zapotřebí jen malé množství kvůli bobtnajícímu efektu s vodou.

Použití v kuchyni

Chia semínka můžete v kuchyni použít různými způsoby. Stejně jako quinoa, chia patří mezi takzvané pseudo-obilí a můžete s nimi pracovat jako s obilovinami. S jedním rozdílem: Nelze je použít samotné. Musíte je proto smíchat s pšenicí, žitem nebo špaldou, pokud z nich chcete péct lahodný chia chléb nebo chia rohlíky.

Vzhledem k jejich neutrální chuti je můžete přidat do téměř všech receptů.

Zdroj: www.lifeline.com, názory autora, www.eatthis.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat