Prostreno.cz

Dieta: Opravdu musím zapomenout na sladké?

Možná to znáte – už nějaký ten den úspěšně držíte dietu, vyhýbáte se všem lákadlům, je z vás učebnicový příklad stoupence zdravé a nízkokalorické stravy a najednou z ničeho nic dostanete nepřekonatelnou chuť na něco sladkého.

A tak děláte, co můžete. Obejdete raději pár bloků navíc, abyste nemusela jít cestou domů okolo vyhlášené cukrárny, v obchodech se jako čert kříži vyhýbáte regálům se sladkostmi a svému partnerovi přikážete veškeré potraviny, obsahující cukr, uschovat na neznámé místo (a málem pod hrozbou trestu smrti mu zakážete konzumovat něco takového před vámi). Jenže pak se jednoho dne přistihnete, že máte hlavu v tajné skrýši, kam jste si „ulili“ čokoládu a že si právě strkáte do pusy poslední dílek téhle sladké (a šíleně kalorické) pochoutky. Dostaví se samozřejmě hrozné zklamání ze sebe sama – zase jsem nevydržel/a, s celou dietou můžu praštit, nejspíš nejsem na tyhle věci ten správný typ... Ale jak těmhle situacím předcházet?

Zkuste přechytračit mozek

V první řadě byste se měla soustředit na skladbu svého jídelníčku. Když totiž bude opravdu vyvážený, se spoustou vlákniny a správným množstvím vitaminů a minerálů, chuť na sladké se sama od sebe trochu eliminuje (jistě, při pohledu na máslový dort se šlehačkou ve výloze chuť na sladké rozhodně pocítíte, ale aspoň se vám nebude v noci zdát o každé karamelové tyčince, jejíž obal jste zahlédla na ulici). Pak jsou tu ještě rady typu „místo sladkostí si dejte ovoce“ nebo „jen, co pocítíte chuť na něco sladkého, vyčistěte si zuby“, ale upřímně, když máte úpornou chuť na čokoládu, můžete spořádat třeba kilo jablek (broskví, banánů, jahod...) či olizovat zubní pastu celé hodiny a tichý hlásek ve vaší hlavě stejně bude donekonečna opakovat „kup si čokoládu, kup si dortík“.

Každopádně, pravdou je, že zmíněné postupy fungují, pokud alespoň na čas potřebujete odvést pozornost svého mozku někam jinam nebo pokud máte opravdu silnou vůli (pak by se ovšem problém chuti na sladké vůbec nemusel řešit). Dobrým (i když dočasným) trikem je také vzít si při chuti na sladké žvýkačku (tady ale pozor, žvýkačky bez cukru obsahují sladidlo sorbitol, a pokud ho zkonzumujete denně nepřiměřeně velké množství, může mít projímavé účinky).

O dortík se rozděl s přítelem...

Kromě ovoce ale existují i další sladkosti, které si můžete dopřát i při dietě. Zkuste si do nízkokalorického jogurtu přisypat – třeba s kousky ovoce – trochu skořice nebo kakaa (opravdu jen trochu) – tím svoje chuťové buňky obalamutíte, a nebudete muset mít výčitky svědomí.

Dobrý nápad je také koupit si hodně kvalitní hořkou čokoládu, tedy s vysokým obsahem kakaa, a když vás přepadne chuť na sladké, nechat v puse pomalu rozpouštět jednu kostičku (pokud jste měli rádi čokoládu mléčnou, budete muset své chutě zkrátka přeorientovat) – hořká čokoláda je méně energetická, navíc díky opravdu výrazné chuti nebudete mít tak velkou potřebu spořádat jí větší množství.

A pokud se vám bude zdát, že další den bez svého oblíbeného zákusku prostě nepřežijete, kupte si ho. Ale jen výjimečně a rovnou zapomeňte na výčitky svědomí! Zkuste si koupit co nejmenší možné množství vaší vysněné potraviny (např. nejmenší balení čokolády či bonbonů, jen jeden kousek harlekýna, věneček místo větrníku apod.) nebo se o ni ještě rozdělte s vaší drahou polovičkou (nebo s kýmkoli ochotným, určitě někoho najdete, zvlášť když se jedná o sladkosti). Nevěřte, že pokud si koupíte větší množství „na potom, do zásoby“, vydržíte všechno nesníst na posezení.

Kouzlete s jídlem

Pokud máte rádi sladká jídla, nemusíte se úplně vzdávat ani těch. Jen si na palačinku nenastříkáte horu šlehačky ze spreje a nenamažete ji vrstvou marmelády, ale naplníte ji třeba nízkotučným tvarohem s rozinkami (trochou medu, rozmačkaného banánu, skořicí – záleží na vaší fantazii a chuti), nenandáte si na talíř 6 švestkových knedlíků, ale jen 3 (záleží samozřejmě na velikosti), a nezasypete je horou cukru a nepolijete smetanovým přelivem... Zkrátka zjistíte, že každý sladký pokrm se dá udělat v odlehčené variantě, díky čemuž si jej jako občasné zpestření jídelníčku klidně můžete dopřát.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat