Prostreno.cz

Aloe vera je nenáročná na pěstování

Ačkoli aloe pochází z pouštního prostředí, ostré polední slunce moc dobře nesnáší. A jak je to se zálivkou? I ta může této zelené krásce hodně uškodit!

Lidé pěstují květinu aloi veru již tisíce let a mají pro ni bezpočet názvů. Bájná aloe, krev bohů, rostlina nesmrtelnosti, mlčící léčitelka, pouštní lilie nebo dar z nebes – i tak se tomuto sukulentnímu pokladu říká. A o jeho účincích se vyprávějí hotové legendy.

Léčivo pro každého

Aloe vera je pověstná svým antibakteriálním, antivirovým a antiseptickým působením. Její gel obsahuje cenné antioxidanty, které spolu s dalšími sloučeninami pomáhají inhibovat růst choroboplodných zárodků, jež způsobují infekce. Je prokázáno, že také urychluje hojení popálenin, a to o celých devět dní. Mírní i podráždění a svědění, přičemž omezuje hromadění zubního plaku, který je příčinou kazů a onemocnění dásní. Tento mocný medikament lze aplikovat i na vředy a afty v ústech – snižuje nejen jejich velikost, ale i bolest s nimi spojenou. Rovněž je učiněným elixírem mládí, který můžete mít stále při ruce. A za minimální náklady!

Kosmetika v květináči svede zázraky

Že je zmíněný gel blahodárnou výživou pro pokožku, to věděly už starověké civilizace. Nepostradatelný byl i pro egyptské královny, a to včetně Kleopatry. Studie zveřejněná v magazínu Iranian Journal of Medical Sciences naznačuje, že jeho perorální užívání zvyšuje produkci kolagenu a podporuje elasticitu pleti. Vnější aplikace zase zachovává hydrataci a zlepšuje integritu kůže. Zkrátka a dobře, důvodů, proč pěstovat aloe, je opravdu mnoho. Přestože je tato rostlina nenáročná a vhodná i pro úplné začátečníky, některé věci zkrátka neodpouští.

Pozor na zálivku i ostré slunce

Ačkoli jde o sukulentní květinu pocházející z pouštního prostředí, potřebuje aloe propustný substrát. Vyžaduje také dostatek světla, je dobré ji umístit na okno směřující na jih či západ. V létě ji však nenechávejte na ostrém poledním slunci. Obvyklou chybou při pěstování je nadměrná zálivka. Aloe si zásoby vody uchovává v dužnatých listech, proto se před zalitím doporučuje nechat substrát úplně vyschnout. Voda by se rozhodně neměla dostat mezi listové růžice! Pokud budete tyto zásady dodržovat, může vám ve zdraví i dobré kondici dorůst až do výšky 80 centimetrů.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6330525/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3729540/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6330525/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4006208/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24603910/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2883372/





Celkem 2 komentářů

Michaela Karasová
20.04.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat