Prostreno.cz

Působení vitaminu E se nedotýká jen hebké pokožky

Ano, vitamin E pleť opravdu miluje. I vaše srdce tuto živinu přivítá s otevřenou náručí! Věděli jste, že také zmírňuje menstruační bolesti a pomáhá na astma?

Tuhle jste si koupili pleťový krém či tělové mléko s přídavkem vitaminu E? Tak samozřejmě, vždyť ten či onen produkt právě díky němu slibuje hladší, zářivější a pružnější pokožku, která bude lákat k pohlazení. Benefity zmíněného „éčka“ však sahají ještě hlouběji. Proč je dobré tuto látku přijímat i z potravinových zdrojů nebo doplňků stravy?

Čas vyrazit na nákup

Tato živina obdržela status vitaminu v roce 1922. Ačkoli to budí dojem, že se jedná o jednu jedinou sloučeninu, ve skutečnosti je to seskupení osmi různých sloučenin, jež jsou rozpustné v tucích. V těle se tedy nadbytek ukládá na pozdější „horší časy“. Tento silný antioxidační spojenec se přirozeně vyskytuje v pšeničných klíčcích, sójových produktech i listové zelenině. Zprostředkovávají ho také ořechy a semínka, vejce, hovězí játra, tučné ryby, mořské plody, avokádo a kiwi. Jeho doporučená denní dávka činí zhruba 12 mg. Protože si ho organismus nedokáže vyrobit, závisí příjem výhradně na vás. Jaké vás za to čekají odměny?

Viry a bakterie nemají šanci

„Vitamin E je životně důležitý, protože hraje klíčovou roli při posílení imunitního systému. Ovlivňuje také tvorbu červených krvinek a aktivitu buněk, přičemž rozšiřuje krevní cévy, čímž napomáhá prevenci kardiovaskulárních onemocnění,“ vyjmenovává pozitiva australská nutriční terapeutka Jane Freeman. Zároveň upozorňuje na to, že tenhle parťák do nepohody omezuje i pravděpodobnost Alzheimerovy choroby a rakoviny. To jsou ale překvapivé informace, viďte? Jsou tu i další „perličky“!

Už žádné otravné měsíční bolesti

Z četných výzkumů vyplývá, že uvedená látka také tlumí menstruační bolesti. Které ženě se něco takového nehodí? Nelze opomenout ani fakt, že „éčko“ zlepšuje činnost plic, a mírní dokonce i symptomy astmatu. Velice prospěšný je i pro jedince s jaterními obtížemi. Už máte jeho dnešní dávku splněnou?

Zdroje: www.houseofwellness.com, www.healthline.com, www.ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminE-HealthProfessional/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29542390/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24338254/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32810309/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat