Prostreno.cz

Lněný olej je našlapaný zdravím

Ve lněném oleji je více omega-3-mastných kyselin než v rybách! Co dalšího z něj dělá superpotravinu, jak ji správně používat a na čem záleží při nákupu?

Mezi rostlinnými oleji může být olivový olej možná nejoblíbenější – ale pokud jde o živiny, lněný olej s ním snadno drží krok. Vyrábí se z lněného semínka – zralých semen lnu.

Len byl dříve jednou z nejběžnějších plodin, používal se dokonce pro výrobu textilií, ale pak ho stále častěji nahradila bavlna. Nyní se tato cenná rostlina postupně znovu objevuje. A jaký efekt na zdraví vám „tekuté zlato“ může nabídnout?

Všestranný lněný olej

Lněný olej je obzvlášť bohatý na kyselinu alfa-linolenovou – obsahuje mezi 45 a 71 procenty této mastné kyseliny, kterou může lidské tělo přeměnit na zdraví prospěšné omega-3 mastné kyseliny. Mimo jiné mají pozitivní vliv na hladinu cholesterolu a krevní tlak a tím zabraňují srdečním onemocněním. Dále posilují imunitní systém a střevní flóru. Podle vědeckého výzkumu mohou omega-3 mastné kyseliny také pomoci s výkyvy nálady a depresemi. Nedostatek zjevně zhoršuje schopnost myslet a soustředit se. Takže pokud se chcete rozveselit přirozeným způsobem, můžete lněný olej pomoci.

Kromě omega-3 mastných kyselin se v lněném oleji nacházejí také sekundární rostlinné látky. Takzvané polyfenoly ve lněném oleji chrání tělo před volnými radikály a škodlivými vlivy prostředí.

Kromě provitaminu A jsou ve zlatém oleji obsaženy také vitaminy B1, B2 a B6, C, D, E a K – ty jsou nepostradatelné mimo jiné pro náš nervový systém, imunitu a srážení krve.

Lněný olej je skvělý pro vegetariány

Až dosud byly mořské ryby považovány za nejlepší zdroj omega-3 mastných kyselin. Vzhledem k rostoucí světové populaci by se však ryby mohly v budoucnu stát vzácné, ryby z chovu navíc obsahují výrazně méně omega-3 mastných kyselin než volně žijící ryby.

Lněný olej zvyšuje hladinu omega-3 mastných kyselin v krvi, je tedy nejen dokonalým dodavatelem zdravých mastných kyselin pro vegetariány a vegany.

Použití lněného oleje

Super olej byste měli používát hlavně ve studené kuchyni. Za žádných okolností ho nezahřívejte. Lněný olej není vhodný na smažení a vaření, protože jeho struktura se teplem mění. Snadno se spálí a pak může být škodlivý – když se tvoří takzvané trans mastné kyseliny. Takže na smažení použijte jiné oleje, jako třeba olivový, sezamový nebo kokosový.

Ořechová chuť lněného oleje se hodí dobře k čerstvým listovým salátům a zelenině. Jako dresink ho lze jednoduše přidat do salátu. Pokud je pro vás ořechová chuť oleje příliš intenzivní, můžete jej také smíchat s jinými oleji.

Lněný olej je také ideální pro výrobu dipů nebo pest.

Lněný olej je také vhodný jako lék! V ideálním případě byste měli užívat jednu polévkovou lžíci lněného oleje dvakrát denně asi měsíc.

Čemu věnovat pozornost při nákupu

Bohužel velmi vysoké procento lněného oleje na trhu je hořké – většina z nich se totiž skladuje příliš dlouho. Pak olej produkuje peptidy, které mění jeho strukturu a kazí chuť. Abyste si opravdu užili vynikající chuť lněného oleje, měli byste dbát na následující: Dobrý lněný olej musí být lisován zastudena a čerstvý. Měl by být v bio kvalitě a nefiltrovaný.

Co dělá lněný olej tak dobrý

Někteří prodejci nelisují olej, dokud si ho od nich neobjednáte. To je nejlepší způsob, jak získat super čerstvý olej. Takové oleje chutnají příjemně ořechově.

Je důležité používat bio lněný olej, protože konvenční zemědělství obvykle používá pesticidy. Vzhledem k tomu, že jsou rozpustné v tucích, přecházejí také do oleje během lisování za studena. V ekologickém zemědělství jsou pesticidy zakázány.

Během filtrace se z oleje odstraňují cenné látky. Obvykle jen proto, aby olej byl jasnější a vydržel déle. Kromě omega-3 mastných kyselin a vitaminů obsahuje lněný olej také lignany. Tyto sekundární rostlinné látky posilují imunitu a ochraňují buněk. Tak proč kupovat olej, ze kterého byla tato cenná složka odstraněná, že?

Doba použitelnosti a skladování lněného oleje

Vzhledem k vysokému obsahu omega-3 mastných kyselin má lněný olej trvanlivost pouze asi dva až tři měsíce od data výroby – proto byste ho měli vždy spotřebovat rychle po zakoupení.

Po otevření lahvičky vydrží olej asi tři týdny a během této doby by měl být uskladněný na tmavém a chladném místě. Doporučuje se uchovávat olej v tmavé láhvi v chladničce.

Zdroj: www.fitforfun.com, www.healthline.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat