Prostreno.cz

Potraviny nápomocné v procesu odvykání kouření

Kolik ovoce a zeleniny za den sníte? Pokud chcete krabičku cigaret i se zapalovačem pověsit na hřebík, klidně množství ještě navyšte. A proč si sehnat i ženšenový čaj?

Statistiky kouření neuvádějí příliš hezká čísla. Vyplývá z nich totiž, že v celosvětovém měřítku je kuřáků více než jedna miliarda, přičemž za poslední léta má tento zlozvyk na svědomí skoro osm milionů případů úmrtí. To vážně není málo! I vy jste častým návštěvníkem trafiky, ale už nějaký ten pátek si pohráváte s myšlenkou, že s cigaretami skoncujete? Měli byste vědět, že v procesu úspěšného odvykání může být cenným pomocníkem třeba i jídelníček.

Jablko a mrkev jako nejlepší přátelé

Kolikrát už jste slyšeli o tom, že byste měli jíst hodně ovoce a zeleniny, protože tím podpoříte zdraví? Dvacetkrát? Padesátkrát, nebo dokonce stokrát? Kdo by to počítal, když jde asi o nejomílanější doporučení ze všech, že? Zmíněné potraviny však nabízejí i jiné zajímavé vedlejší účinky. Tedy alespoň podle jisté americké studie, jejíž poznatky sdělují, že lidé, kteří je konzumují ve velkém, mají třikrát větší pravděpodobnost, že bez tabáku skutečně vydrží.

Toto tvrzení nepřímo potvrzuje i další výzkum publikovaný v magazínu Nicotine & Tobacco Research, podle kterého ovoce a zelenina výrazně omezuje chutě na nikotin. „Sezonní plody jsou fantastická volba, když si chcete dopřát něco sladkého nebo šťavnatého. Dají se kombinovat s mléčnými produkty, medem i různými bylinkami,“ poskytuje inspiraci australská nutriční terapeutka Sophie Rindfleish. Co dalšího vám v boji se zmíněnou neřestí získá náskok?

Snídaně? Ta je klíčová!

„Vyvážená snídaně je naprostý základ dne, proto ji rozhodně nevynechávejte. Také nezapomínejte pít dostatek vody. Pitný režim podpoří problematické trávení, což je běžný problém kuřáků. Zaměstnat svá ústa můžete i popíjením bylinkového čaje nebo žvýkáním žvýkačky,“ navrhuje jmenovaná poradkyně výživy Sophie Rindfleish. Jen tak mimochodem, když už přišla řeč na ty čaje, studie zveřejněná v časopise Neuropsychopharmacology poukazuje na skutečnost, že při zbavování se závislosti na nikotinu hodně pomáhá ten ženšenový.

Zdroje: www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(21)01169-7/fulltext, www.buffalo.edu/news/releases/2012/06/13487.html, www.academic.oup.com/ntr/article-abstract/9/4/505/1087861?redirectedFrom=PDF, www.nature.com/articles/1300945






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat