Prostreno.cz

Podpora zdraví kloubů kurkuminem

Jak stárneme, chrupavka se opotřebovává a klouby trpí víc a víc. Ulevit jim může kurkumin, který zprostředkovává kurkuma. Proč ji kombinovat s černým pepřem?

Ačkoli kloubům nevěnujeme nijak zvláštní pozornost, tedy pokud nezabolí, právě díky nim můžeme dělat to, co chceme, musíme a potřebujeme. Jen pomyslete na všechno to zahradničení, sportování, nošení těžkých nákupů, zvedání dětí, uklízení a procházky se psem! Každá z těchto činností zapojí kloubů hned několik, proto je jejich bezproblémová činnost klíčová pro náš aktivní a spokojený život.

Je to složité. Jako všechno!

Stejně jako většina věcí v těle jsou klouby komplikované. Jejich součástí je i pojivová tkán a chrupavka, která se postupem času opotřebovává. Způsobuje to tření kostí a tím i bolestivé stavy, záněty, otoky a ztuhlost. Když už jsme u věku, přirozené stárnutí také snižuje množství synoviální tekutiny, která má pro zmíněnou chrupavku zvláštní význam. Nechtělo by to nějakou speciální výživu? No jistě, že ano. A možná ji dokonce máte doma!

Poklad zvaný kurkumin

Že existuje kurkuma, což je koření s předlouhou tradicí, o tom jste jistě slyšeli již nesčetněkrát. Jeho podstatnou a asi nejvíce zmiňovanou složkou je kurkumin. Tato sloučenina rozpustná v tucích má prokazatelné léčivé schopnosti. Dotýkají se i pohybového aparátu!

Ani špetka nazmar?

Studie publikovaná v magazínu Journal of Traditional and Complementary Medicine prokázala, že kurkumin podporuje zdraví kloubů tím, že inhibuje molekuly, které se velkou měrou podílejí na zánětech. Z jejích poznatků také vyplynulo, že kurkumin jako velice silný antioxidant neutralizuje volné radikály, čímž napomáhá regeneraci a poškození kloubů předchází. Aby měl maximální účinek, má to však jednu podmínku.

Je třeba ho opepřit

Výzkum zveřejněný v časopise Molecules upozorňuje na to, že se kurkumin obtížně vstřebává do krevního oběhu. Nemá-li jeho konzumace tedy přijít vniveč, je dobré zlepšit biologickou dostupnost. Jak? Zkombinujte kurkumu třeba s černým pepřem! Obsažený piperin zvyšuje vstřebávání kurkuminu až o 2000 procent.

Zdroje: www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2225411016302528, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26007179/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9619120/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat