Prostreno.cz

S migrénou si spolehlivě poradí i bylinky

Užívat na migrénu léky? To samozřejmě můžete. Ovšem i bylinky mají ulevující schopnosti! Vyzkoušíte devětsil, mátu nebo řimbabu? Vyberte si podle svého gusta!

Z expertních odhadů vyplývá, že migrénou trpí až jeden milion Čechů. Tyto záchvaty mohou mít různé spouštěče, patří mezi ně kupříkladu stres, klimatické změny, požití alkoholu, konzumace potravin s obsahem glutamátu, kouření či hormonální změny. Viníkem bývá kupodivu i hlad, což by řekl asi málokdo. A už jste slyšeli o tom, že tuhle palčivou svízel lze zmírnit i bylinkami? Které v bolavé krizi podají pomocnou ruku?

Devětsil vás v krizi nenechá

Devětsil lékařský má zajímavý vzhled, který zaujme na první pohled. Kdo by tak výrazné hroznovité úbory a dlouhé stonky v přírodně přehlédl! Pro zastánce alternativních léčebných postupů je tenhle fešák cenným prostředkem. Tlumí podle nich svalové křeče i kašel, léčí trable s močovými cestami a ulevuje při zácpě. Zázračných schopností devětsilu si však všimli i vědci, kteří se domnívají, že je při migréně záchranným řešením. Studii, která to prokázala, byste nalezli v magazínu Neurology. Sluší se dodat, že tato medicína přijde vhod i při alergii a astmatu.

Na mátu je spolehnutí

Máta je nejen aromatickou dekorací, ale i skvělým odpuzovačem hmyzu. Pěstujete si ji doma ve velkém? Až ucítíte první známky přicházejícího bolehlavu, rychle si naordinujte čaj připravený z jejích lístků. Výzkum prezentovaný v časopise International Journal of Clinical Practice poukazuje na skutečnost, že obsažený mentol zastavuje nejen žaludeční nevolnost, ale i migrénové stavy. Mimochodem, pokud si vyrábíte vlastní mátový olej, spásu přinese jeho aplikace na spánky.

Nepodceňujte řimbabu 

Řimbaba obecná tak trochu připomíná kopretinu, ovšem na rozdíl od ní si umí poradit s migrénou. Tedy alespoň dle závěrů průzkumu, o němž informuje on-line vědecká publikace Cochrane. Řimbaba se díky svému protizánětlivému působení uplatní i při zánětu kloubů a revmatoidní artritidě. Vítanou informací možná bude i to, že regeneruje dělohu po porodu a zlepšuje látkovou výměnu.

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3335449/#B21, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20456191/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/14973986/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat