Prostreno.cz

Semínka jablek raději nejezte

Když se kácí les, létají třísky. A když člověk kousne do jablka, občas se mu na jazyk přimotají i jadérka. Věděli jste, že jsou svým způsobem toxická?

Znáte rčení, které praví, že kdo jí jedno jablko denně, ten nepotřebuje doktora? Zní možná trochu nadneseně, ale na každém šprochu je přece pravdy trochu!

Medicína, co se nezdá

Byť jablka patří mezi obyčejnější druhy ovoce, jejich výhody jsou skutečně famózní. Ostatně, i vědecké výzkumy potvrzují, že prodlužují pocity sytosti a podporují hubnutí. Zároveň omezují pravděpodobnost srdečních onemocnění, snižují riziko diabetu a vyživují střevní mikroflóru, což má příznivý vliv na trávení. Prostřednictvím četných studií se zjistilo i to, že obsažené antioxidanty působí proti rakovině, ulevují při astmatu a chrání mozek před poškozením. Co ale jablečná jadérka, do kterých čas do času nechtěně kousneme? Jsou také tolik zdravá? Tohle je trochu jiný příběh…

Libo trochu kyanidu?

Semínka se možná tváří nenápadně, ale mohou i zabít. Obsahují totiž amygdalin, což je látka, která při kontaktu s lidskými trávicími enzymy uvolňuje kyanid. Ano, ten kyanid, o kterém se říká, že je jedním z nejsmrtelnějších jedů! Je pravda, že jadérka mají silnou vnější vrstvu odolnou vůči trávicím šťávám, ale pokud se obal naruší, třeba právě tím zmíněným rozkousnutím, přítomný amygdalin začne v organismu kyanid rychle produkovat. V jakém množství už to přestává být legrace?  

Co jádro, to hrozba?

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí byste smrtelnou dávku kyanidu dostali tehdy, když byste rozžvýkali asi tak 40 celých jablečných jádřinců. Tak jistě, je to asi málo pravděpodobné, nicméně je dobré o takovém riziku vědět. Americká Agentura pro registr toxických látek a nemocí (ATSDR) totiž uvádí, že zmíněný jed může být nebezpečný i v malých dávkách, protože škodí srdci i mozku. Na závěr se sluší dodat, že pokud jde o olej lisovaný z jablečných semen, toho se bát nemusíte, protože obsahuje amygdalin v úplně minimálním množství.

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32805050/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4488768/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28186516/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27592384/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27000627/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7143931/, www.cdc.gov/niosh/idlh/cyanides.html






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat