Prostreno.cz

Nebezpečná dehydratace v horkých dnech

Všichni víme, jak je hydratace v letních měsících důležitá. Pokud totiž dostatečnou hydrataci podceníte, vyžádá si to na vašem zdraví pořádnou daň. Pitná voda je jedním z nejlepších způsobů, jak porazit horko, jistě, ovšem není to jediný faktor, který vám pomůže zvládnout vysoké letní teploty.

Pokud si totiž nedáte pozor na určité typy potravin, můžete pít vody, kolik chcete, a přesto se nebudete během horkých dní cítit dobře.

Přebytek soli

Samozřejmě, že pokud se v létě hodně potíte, je dostatečné doplňování soli, minerálů a vitaminů stěžejní. Ovšem nepleťte si pojmy s dojmy. Přebytek soli vám totiž může ublížit stejně jako její nedostatek, ba dokonce více. Ládovat se v létě přesolenými řízky a smaženým sýrem se solenými hranolky opravdu není vhodný způsob, jak tělu doplnit potřebné látky, to ani v nejmenším!

Vysoké hladiny soli ve stravě mohou vést k různým zdravotním problémům, včetně nadýmání, vysokého krevního tlaku a srdečních chorob. Pokud se do těla dostane příliš mnoho sodíku, může to způsobit dokonce i selhání ledvin a dehydrataci. To znamená, že tělo začne čerpat vodu z buněk. A to je to poslední, čeho chcete v parných letních dnech dosáhnout.

Čaj a káva

Pokud se chcete v úmorném letním vedru udržet v pohodě a hydratovaní, vyhněte se nebo omezte konzumaci horkých nápojů, jako je čaj nebo káva. Mají totiž tendenci zvyšovat celkovou teplotu těla a narušovat váš trávicí systém. Dejte si místo toho raději maté, limetkovo okurkovou šťávu nebo drink s obsahem máty a citronové trávy.

Některé druhy koření

Vyhýbat se kořeněným jídlům v letní sezóně je naprosto zásadní. Kořeněná jídla většinou obsahují kapsaicin, který aktivuje tělesné teplo, což má za následek nadměrné pocení, vředy na kůži, dehydrataci a nevolnost. Proto byste se měli při vysokých teplotách vyhýbat konzumaci kořeněných jídel.

Smažené a nezdravé jídlo

Není žádným tajemstvím, že smažená jídla pro vás nejsou dobrá, to je všeobecný fakt. Nicméně v letních vedrech se tento negativní přínos pro vaše tělo ještě zvyšuje. Ať už se jedná o vaše oblíbené hamburgery, hranolky, pizzu apod., všechna tato jídla vás mohou silně dehydratovat, a navíc jsou v letních měsících obzvláště těžko stravitelná. Tyto potraviny zkrátka mají velmi negativní dopad na vaše celkové zdraví v průběhu letních měsíců.

Diuretické potraviny a nápoje

Tedy takové, které vyplavují vodu z těla. Které to jsou? Patří sem již zmiňovaná káva, čaj, slazené limonády, a potraviny jako mango, fenykl, artyčoky a chřest, které mají na tělo podobný účinek.

Potraviny s vysokým obsahem bílkovin

Trávení bílkovin znamená pro váš trávicí trakt spoustu práce, což vede k vytváření tepla v procesu známém jako termogeneze. Držte se proto lehčích jídel a snadno stravitelných sacharidů, jako je ovoce, jehož trávení vyžaduje mnohem méně energie a dokážou vás dostatečně ochladit.

Takže stručné shrnutí: S konzumací masa to v létě nepřehánějte, a když už, nechce si to na večer. 

Zdroje: www.thekitchn.com/the-top-foods-to-avoid-in-a-heat-wave, www.healthshots.com/healthy-eating/nutrition/5-foods-to-avoid-in-summer/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Lasagne

(1 hlasů)

Italská fazolová polévka

(5 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat