Prostreno.cz

Citron ráno dělá zázraky

Stejně jako kdysi se i nyní citron stále často používá jako domácí lék na bolest v krku a nachlazení. Ale nejen v chladných zimních dnech můžete těžit z jeho blahodárného účinku.

Začněte den zdravě – vypijte sklenici teplé citronové vody. Tím podpoříte imunitní systém, podpoříte trávení a stimulujete mozek. Voda s citronem hned ráno je pořádná dávka energie do nového dne.

Proč je citronová voda tak zdravá

Zdravý životní styl je někdy docela vyčerpávající: pravidelně sportovat, zdravá strava, spousta spánku a mnoho dalšího. Přitom stačí i mnohem méně úsilí – pijte sklenici citronové vody ráno a začněte každý nový den zdravě. Připravíte ji rychle a umí dělat zázraky.

Vitamin C – Šťáva z citronu posiluje imunitní systém

Šťáva z citronu obsahuje velké množství vitaminu C. Citronová voda má tedy antibakteriální a protizánětlivý účinek a posiluje obranyschopnost těla. Vitamin C je však velmi citlivý na teplo, takže stojí za to pít i studenou citronovou vodu.

 

Detoxikuje a odkyseluje tělo

Těžko uvěřit, když chutná tak kysele – a přesto je citron zásaditý. S citronovou vodou vyrovnáváte acidobazickou rovnováhu, pokud jíte hodně masa nebo vás překyselují jiné potravinami. Citronová voda má také mírně odvodňující účinek, a může tak pomoci s vylučováním škodlivých látek a toxinů močí.

Pomáhá proti rakovině?

Bílá dužina citrusových plodů obsahuje flavonoidy. Předpokládá se, že zpomalují procesy stárnutí a snižují riziko rakoviny.

Osvěžuje dech

Citronová šťáva osvěžuje dech, bojuje proti bakteriím v ústech a pomáhá při zánětu dásní.

Nejlepší je pít přímo ráno po vstávání

Citronová voda nesmí být příliš horká, jinak dojde ke ztrátě cenných životně důležitých látek citronu.

Pozor na zubní kaz!

Bohužel, tento dokonalý zdravotní trik má háček. Kyselina obsažená v citronové šťávě napadá zubní sklovinu. Abyste tomu předcházeli, pijte citronovou vodu přes brčko a po konzumaci si vypláchněte ústa.

Citron vám pomůže zhubnout

Citronová šťáva usnadňuje hubnutí díky mnoha pozitivním vlastnostem, jako je odkyselení, detoxikace nebo podpora trávení. Podporuje vás na vaší cestě spolu se spoustou cvičení a zdravého stravování.

Citronová voda jako sportovní nápoj

Smíchejte litr citronové vody s čajovou lžičkou soli a sportovní nápoj je připraven. Po namáhavém tréninku poskytuje tělu dostatek elektrolytů, čímž obnovuje rovnováhu soli a osvěžuje.

Podporuje a zlepšuje trávení

Teplá citronová voda pomáhá žaludku rozkládat potravu a také stimuluje tvorbu žluči v játrech. Může pomoci jak proti zácpě, tak proti průjmu. Šťáva z citronu poskytuje hodně citrátu – což může zabránit ledvinám nebo žlučovým kamenům.

Zdroj: www.eatthis.com, www.verywellhealth.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Rizoto

(1 hlasů)

Rybí karbanátky

(4 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat