Prostreno.cz

Touha po čokoládě

Máte rádi čokoládu? Zda ano, nebo ne, záleží údajně na vašem metabolismu.

Mnoho lidí miluje čokoládu a nemůže se nabažit potravin, které kakaové boby v jakékoli formě obsahují. Jiní, na druhé straně, dávají přednost slaným pochutinám. Různé preference údajně nijak nesouvisí s vašimi vzpomínkami z dětství. Zařazení do tzv. "metabotů" závisí spíše na měřitelných zvláštnostech metabolismu. To byl výsledek studie vědců ze Švýcarska a Velké Británie.

Výzkumný tým vedený Sunilem Kochharem z Výzkumného centra v Lausanne (1) zkoumal jedenáct mužů, kteří čokoládu milují. Srovnávací skupinou bylo dalších jedenáct mužů, kteří čokoládu naopak spíše nemusí. Všichni účastníci testu se během testovacího týdne střídali v konzumaci čokolády nebo placeba. Vědci kontrolovali metabolismus subjektů pomocí vzorků moči a krve.

Čokoládové hodnoty i s placebem

Ze závěru vyplynulo, že milovníci čokolády se od kontrolní skupiny výrazně lišili. Například měli nápadně nízké hladiny LDL cholesterolu, škodlivého obsahu cholesterolu. Na druhé straně byla zvýšena koncentrace proteinového albuminu, který reguluje rovnováhu tekutin v tkáni. Složení bakterií střev bylo také v obou skupinách odlišné. Překvapující bylo, že tyto charakteristické hodnoty přetrvávaly, i když milovníci čokolády dostávali jen její náhražku.

Studie ukazuje, že preference některých potravin – zejména čokolády – jsou lidskému metabolismu vlastní nebo se tam odrážejí. To by mohlo vysvětlovat, proč někteří lidé tolerují stravu bohatou na bílkoviny a sacharidy bez zdravotních následků.

Ženy a čokoláda

Testy k určení "metabotypie" však lze očekávat nejdříve za pět let. Pak by však vzorek moči nebo krve mohl stačit k poskytnutí metabolických informací o zdravotní hodnotě. Znalost individuálního metabolického profilu by nakonec mohla vést ke stravě šité na míru s účinkem na zdraví.

Ve studii byli záměrně vyšetřováni pouze muži, protože například ženská menstruace může změnit metabolické procesy. V budoucích studiích metabolismu by pak testy měly objasnit, zda existuje i genderově specifická reakce na čokoládu.

Zdroj: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19810704/, názory autora






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat