Prostreno.cz

Dejte svým játrům extra lásku

Nechcete se dočkat poškození jater? Můžete tomu předejít. Prevence se točí okolo tří S. Důležitou roli tu hraje strava, sport a screening!

Játra svůj Světový den, který jako tradičně připadá na 19. května, sice už oslavila, ovšem pozornost bychom jim měli věnovat i mimo jejich svátek. Věděli jste, že tento orgán plní přes 500 funkcí?

Podceňovaný spojenec zdraví

Játra jsou zodpovědná za filtrování krve i její srážlivost, očistu od toxinů, produkci žluči i tvorbu bílkovin k regulaci výživy. Přímo ovlivňují také trávení, přičemž pomáhají vyrovnávat obsah tekutin a ukládat železo. Zároveň metabolizují cukry, tuky i vitaminy. Klíčové bývají i pro imunitní systém, neboť bojují proti infekcím, které se dostanou do krevního oběhu. A to je opravdu jen zlomek úkolů, jež mají na bedrech. Co jim dělá největší starosti?

A zase ten tuk!

„Když vaše tělo ukládá až příliš mnoho tuku v játrech, tento orgán se doslova zahltí. To vede k zánětlivým reakcím, které poškozují buňky a následně omezují i jaterní činnost,“ vysvětluje americký lékař Scott Friedman. „Nosit velkou zátěž v břiše je obecně nebezpečné,“ doplňuje expert, podle kterého má ztučněná játra zhruba 40 procent lidí ve věku 60 let. Nechcete být další? Dbejte o prevenci. Ta má několik základních bodů.

Prohlídla jako první krok

„Častá únava, bolesti v podbřišku, otoky i žloutenka, to všechno ukazuje na ztučnění jater. I bez těchto příznaků je však důležitý jaterní screening, a to alespoň jednou ročně,“ doporučuje jmenovaný zdravotník. Ten upozorňuje na skutečnost, že hubnutí a ztráta hmotnosti může tento problém v mnoha případech zcela vyřešit. Co ještě se dá udělat?

Středomořská strava svede divy

Jaký postoj máte ke středomořské stravě? Poznatky studie publikované v magazínu Nutrients sdělují, že právě ona výrazně snižuje množství tuku v játrech. Není tedy nejvyšší čas na „jižní jídelníček“? Ten zahrnuje ovoce, zeleninu, celozrnné pečivo, ořechy, semínka i luštěniny, z masa pak hlavně ryby a mořské plody. Posledním preventivním opatřením je pravidelný pohyb. „Cvičení není užitečné jen pro shazování nadbytečných kilogramů, má velmi pozitivní dopad i na jaterní funkce. Zvýšení tepové frekvence pomocí sportu je jako malá masáž, ze které tento orgán skutečně vytěží,“ domnívá se americký lékař Wayne Eskridge.

Zdroje: www.consumerreports.org, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8779579/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat