Prostreno.cz

Dejte letnímu horku na frak s okurkou

Okurka patří k nejpozoruhodnějším plodinám. Na první pohled možná příliš nezaujme, ale svými benefity daleko převyšuje ostatní plodiny, zejména, pokud se s ní skamarádíte v létě. Pročišťuje totiž tělo zevnitř i zvenku, hydratuje a dodá důležité živiny jako je vitamín K, vitamín C, hořčík, riboflavin, B-6, kyselina listová, kyselina pantotenová, vápník, železo, fosfor, zinek atd..

V létě je obzvláště důležité dbát na to, co jíte, protože pokud do svého jídelníčku zařadíte ty správné potraviny, budete se celé léto cítit skvěle a svěží, a užijete si jej dvojnásob. A co se samotné okurky týče, ta je v létě naprosto nezbytná, jelikož detoxikuje a osvěžuje tělo, a udržuje vaši pokožku zdravou a krásnou.

Hlavní účinky okurky

Hydratuje tělo

Díky vysokému obsahu vody (až 95 %) fungují okurky jako čistička těla, a díky vysokému obsahu minerálů a živin napomáhají vylučovat odpadní látky.

Omlazuje pokožku

Okurka je zásobárnou draslíku a vitaminu E, které s vaší pokožkou udělají zázraky. S pomocí okurky tak můžete redukovat otoky, a dokonce i tmavé kruhy kolem očí.

Účinné jsou rovněž při léčbě skvrn na pleti, při čištění pleti a otevírání pórů. A jako bonus v létě zklidní vaši pokožku po celém dni stráveném na sluníčku.

Tip: Naneste trochu vymačkané okurkové šťávy na odličovací tampón a důkladně ji rozetřete po obličeji. Okurka váš obličej ochladí, osvěží a rozzáří. Kolečka okurky položená na oční víčka pak snižují otoky a kruhy pod očima – to je starý známý fígl, to se přece ví.

Proto jsou s oblibou používány při mnoha kosmetických procedurách. Schválně, zkuste si přikládat kolečka okurky (na oči) a plátky okurky (na pleť) denně po dobu osm až 10 minut, a uvidíte sami!

Silné dásně a svěží dech

Jednoduchý způsob, jak zatočit se zápachem z úst, je vložit kousek okurky na 30 sekund do úst a lehce ji převalovat z jedné strany na druhou. Okurka zlikviduje bakterie způsobující zápach a vy se budete cítit zase svěží. Tradiční ajurvédská medicína zase využívá poznatku, že okurka ochlazuje přebytečné teplo v žaludku, které je hlavní příčinou špatného dechu. Pití okurkové šťávy tedy může pomoci léčit jak problémy s žaludkem, tak i s ústní dutinou, a dokonce zmírnit potíže s dásněmi.

Podporuje trávení a hubnutí

Okurka je dobrým zdrojem vlákniny (tedy pokud ji nezbavíte slupky). Slupka okurky totiž obsahuje nerozpustnou vlákninu, která umožňuje rychlý průchod potravy trávicím traktem.

Díky nízké kalorické hodnotě je okurka oblíbená také při dietních režimech. S pouhými 16 kaloriemi v jedné stogramové porci patří přesně mezi ty potraviny, které si můžete dopřát bez výčitek, a to bez nadsázky.

Zdroje: www.netmeds.com/health-library/post/6-ways-cucumber-can-keep-you-cool-this-summer, www.ndtv.com/food/cucumber-for-summers-7-amazing-health-and-beauty-benefits-1832080





Celkem 3 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat