Prostreno.cz

Náhrady masa nejen pro vegetariány

Tofu, tempeh nebo seitan. To jsou náhrady masa, na kterých si pochutnávají nejen vegetariáni. Budete další, koho tyto produkty osloví?

S masem je to poslední dobou ošemetné. Odborníci na výživu i zastánci ekologie varují před důsledky jeho vysoké spotřeby, která podle nich škodí životnímu prostředí i našemu zdraví. Někteří spotřebitelé si z toho nic nedělají, zatímco jiní se stále častěji poohlížejí po jeho alternativách. Do jaké kategorie patříte vy?

Nechtělo by to změnu?

„Přechod z masa na vegetariánskou stravu má zdravotní výhody. Bylo zjištěno, že tím lze snížit riziko diabetu 2. typu i ischemické choroby srdeční. Toto stravování je dobré i na hubnutí,“ vysvětluje americká registrovaná dietoložka Amy Gorin. A důvod je jasný. Veganské pokrmy neobsahují cholesterol a zpravidla mají i méně kalorií. Rádi byste nějaký ochutnali – už jen ze zvědavosti? V nabídce je třeba tohle!

Tofu jako všestranný zdroj bílkovin

Jako náhražka masa se tofu využívá desítky let, a to zejména v asijských kulturách, kde je jedním ze základních zdrojů výživy. Vyrábí se z namočených sójových bobů, které se následně rozmačkají a vytvoří něco jako hladké pyré. To se poté filtruje, čímž se oddělí pevné vláknité složky od tekutého obsahu. Jakmile tekutý obsah ztuhne, lisuje se na pláty. Tofu je velice všestranné, protože snadno absorbuje veškeré chutě a vůně koření, bylinek i marinád. Jako nízkokalorický zdroj kvalitních bílkovin je v obchodě k mání v mnoha verzích, a to od naturálních až po uzené.

Tempeh je veganský hermelín

Tempeh je tradiční indonéské jídlo, jehož základem jsou fermentované sójové boby. Podobně jako při výrobě sýra i tempeh těží z účinků speciálních bakteriálních kultur, což je důvod, proč má na sobě jemný bílý plísňový povlak, čímž se trochu podobá klasickému hermelínu. Vedle vlákniny a proteinů zprostředkovává tato pochoutka celou řadu dalších cenných látek, a to včetně vitaminů skupiny B, železa, vápníku a fytoestrogenů s protirakovinnými účinky.

Seitan se hodí i do svíčkové

Seitan je známý jako pšeničný lepek. Protože je jeho konzistence masu velice podobná, jde o vyhledávanou masovou náhradu. Není vhodný pro jedince s celiakií i osoby dodržující bezlepkovou dietu, ale pokud se vás nic z toho netýká, klidně ho do přípravy veganského ražniči, guláše, svíčkové, špízů i specialit se zeleninou zahrňte.

Zdroje: www.thelist.com, www.proveg.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat