Prostreno.cz

Sběr bezinek je škoda propásnout

Před heřmánkem smekni, před bezem klekni, říká se. Čas na sběr květů je do června, od srpna se začínají sklízet plody (bezinky), na které byste rozhodně měli vyrazit. Pomáhají v těhotenství i při bolestech hlavy!

Trsy malých modrých nebo černých kuliček černého bezu patří do každé rodiny. Vždyť umí zařídit tolik věcí! Ostatně, posuďte sami.

Posilují imunitní systém

Lidé používají černý bez pro jeho zdravotní přínos již stovky let. Bezinky obsahují antioxidanty a mnozí věří, že dokáží zmírnit nachlazení, bojovat proti chřipce a posílit imunitní systém. V jedné studii 60 lidí s příznaky podobnými chřipce užívalo 15 mililitrů bezinkového sirupu čtyřikrát denně. Jejich symptomy se zlepšily 4 dny před dobrovolníky, jež přijímali placebo (1). Vysoký obsah vitaminu C napomáhá obranyschopnosti těla a urychluje léčbu nemocí.

Jsou spojencem všech nastávajících maminek

Ženy, které plánují otěhotnět nebo už těhotné jsou, by měly zvážit přidání bezinek do svého jídelníčku. Tyhle skoro až nenápadné tmavé kuličky v sobě ukrývají vysoký obsah kyseliny listové, která je nesmírně důležitá pro správný vývoj plodu. Užíváním kyseliny listové v těhotenství je možné snížit riziko rozštěpu neurální trubice až o 70 % a zároveň eliminovat riziko potratu.

Bezinky zároveň maminkám poskytují další důležitou oporu, a to vlákninu. Právě ona je užitečná při prevenci a léčbě zácpy, jež se v těhotenství často objevuje. Nedá se jí upřít ani to, že krotí hladinu cirkulujícího cholesterolu, což je obrovský předurčující faktor kardiovaskulárních onemocnění.

Patří k vynikajícím analgetikům

Mají sedativní účinky a tlumí bolest. Bezinky se tak hodí třeba při migrénách či problémech se zažíváním.

Léčí akné

Plody černého bezu obsahují i dostatek flavonoidů, což znamená, že mohou mít protizánětlivé a antioxidační vlastnosti. V překladu řečeno, pomáhají chránit zdravé buňky před škodlivými volnými radikály, které hrají roli při kožních problémech. Na pupínky a obecně problematickou pleť jsou jako dělané!

Zmírňují následky stárnutí

Vitamin A. Tak i ten je v bezinkách jako doma. Áčko snižuje hyperpigmentaci a další poškození sluncem, působí na snížení výskytu jemných linek a vrásek tím, že stimuluje produkci kolagenu (2). Trápí-li vás stařecké skvrny či jemné rýhy okolo úst nebo očí, jsou pro vás bezinky tou pravou medicínou a kosmetickým pomocníkem.

Co s nimi?

Bezinky je možné sušit a využívat na čaj, v domácích podmínkách z nich lze vyrobit marmeládu, džem, sirup, víno, likér nebo šťávu. Při konzumaci bobulí v syrovém stavu však hrozí otrava.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15080016/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6791161/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Uzená polévka

(1 hlasů)

Brokolicové placičky

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat