Prostreno.cz

Na nevolnost zabere čaj z bobkového listu

Není vám dobře od žaludku? Honem ohřejte vodu a udělejte si bobkový čaj. Rázem bude po starosti! Tento nápoj zabojuje i proti ledvinovým kamenům, zánětu a kognitivnímu poklesu.

Nevolnost nemá v kdovíjaké oblibě asi vůbec nikdo. Co podráždění žaludku vyvolává? Může to být nějaký infekční stav, jako je třeba střevní chřipka. Obvyklou příčinou je i konzumace příliš velkých porcí či dráždivé jídlo. Strůjcem bývá také alkohol, potravinová nesnášenlivost, užívání některých léků, migréna, stres nebo přítomnost žlučových kamenů. Ano, možných důvodů je hodně. A stejně tak i řešení. Co kdybyste jedno nalezli ve své kořence?

Ne jen tak ledajaký list

Bobkový list patří mezi nepostradatelná kuchyňská ochucovadla. Jeho chuť krásně vynikne v marinádách i masových pokrmech, ovšem ozvláštní i omáčky, polévky, těstoviny, luštěniny a houbové speciality. Tyto lístečky, které rostou na stromě vavřínu vznešeném, byly považovány za posvátné už v dobách starověkého Řecka a Říma, neboť se o nich smýšlelo jako o symbolu moudrosti, míru a ochrany. Zda se s nimi tehdy i léčilo? Těžko říct, vy to v případě žaludečních obtíží udělat můžete!

Rychlá a rázná první pomoc

Již mnoho nezávislých odborných studií prokázalo, že toto koření vlivem obsažených sloučenin harmonizuje rozbouřené trávení, uklidňuje syndrom dráždivého tračníku a podporuje celkové zdraví střev. Jako spásný prostředek se tedy přímo nabízí! Zalijte jeden velký či dva malé lístky horkou vodou a nechte je pět minut louhovat. Po scezení si čaj můžete ještě dochutit medem a citronem. Tato medicína se pochopitelně dá popíjet i studená – to jen kdybyste namítali, že na nic horkého nemáte v létě ani pomyšlení. Dlužno dodat, že na dně šálku čekají kromě spokojeného bříška i jiné benefity.

Prevence rakoviny a lepší paměť

Vědci se na základě provedených výzkumů domnívají, že bobkový list působí proti onkologickým onemocněním, protože inhibuje růst rakovinných buněk. Také se prokázalo, že tlumí záněty a urychluje hojení ran, přičemž předchází ledvinovým kamenům. Velice příznivý vliv má také na paměť, jelikož pomáhá zvyšovat kognitivní kapacitu.

Zdroje: www.food.ndtv.com, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23859043/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3977070/#__ffn_sectitle, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7914738/





Celkem 11 komentářů

Anežka Malachovská
07.08.2022
JanKundera
15.06.2022
JanKundera
15.06.2022

Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)

Houby se sazeným vejcem

(22 hlasů)

Omeleta se sýrem

(8 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat